Ξεπερνούν τις 30 οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο της 1ης και 2ας Ιουλίου στο Λονδίνο, όπου και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα 15 με 20 περίπου οικόπεδα, τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων.

Καθώς η πολύχρονη διαδικασία εισέρχεται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του πρώτου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις ελληνικές θάλασσες, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη αυξάνεται

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο του Λονδίνου (Greece Offshore Licencing Round 2014), συγκαταλέγονται η ιταλική Eni και η γαλλική Total, αλλα και ακόμη μεγαλύτερα ονόματα όπως αυτά των Shell, BP, ExxonMobil και Statoil.

Με ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν κανονιστεί από την ελληνική πλευρά και “τετ α τετ” συναντήσεις, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν σταλεί 500 προσκλήσεις.

Εκτός από στελέχη της πετρελαικής βιομηχανίας, ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παρουσίαση του Λονδίνου έχει εκδηλωθεί και από στελέχη εταιρειών παροχής συναφών υπηρεσιών με τις έρευνες.

Με βάση τις έρευνες που έγιναν στις ελληνικές θάλασσες έχουν χαραχτεί 15- 20 οικόπεδα, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος της διαγωνιστικής διαδικασίας στην ευρωπαϊκή εφημερίδα.

Η παρουσίαση των ευρημάτων στις ελληνικές θάλασσες γίνεται σε μια αρκετά κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται πανευρωπαϊκά για αναζήτηση νέων πηγών, που θα συμβάλλουν στην γρηγορότερη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της πετρελαικής βιομηχανίας, τόσο λόγω των ευρημάτων σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και εξαιτίας του νέου γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε πρόσφατα η Κροατία.

Προκειμένου να χαραχτούν τα ελληνικά οικόπεδα ελήφθησαν υπόψιν δεκάδες παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και οι συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία, και που αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας, τις υπό παραχώρηση περιοχές και τις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη, που θα παρουσιάσει τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.