Δύο βρετανοί υπουργοί καταδίκασαν – ο ένας αποκαλώντας τους δειλούς – τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους εξέφραζαν ανησυχίες για την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κομισιόν, αλλά τελικά ψήφισαν υπέρ του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ καταδίκασε ως δειλούς τους αρχηγούς κυβερνήσεων που εξέφραζαν επιφυλάξεις για το διορισμό του Γιούνκερ.
«Ως αποτέλεσμα της δειλίας άλλων ηγετών που δεν ήταν έτοιμοι να ορθώσουν δημόσια το ανάστημά τους και να πουν τα πράγματα που έλεγαν ιδιωτικά, θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρότερα για να πείσουν τον βρετανικό λαό ότι μπορεί να εμπιστευθεί την Ευρώπη με μια αληθινή μεταρρυθμιστική ατζέντα», δήλωσε ο Χαντ στο Sky News.
Ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ επέκρινε επίσης αυτούς που, όπως είπε, είχαν πει στη Βρετανία ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες της για την κατεύθυνση της 28μελούς ένωσης.
«Περιμένουμε να ορθώσουν δημόσια το ανάστημά τους», είπε στο Sky. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι όλοι αυτοί που έλεγαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για την κατεύθυνση της Ευρώπης δεν σηκώθηκαν εκείνη την ημέρα για να μετρηθουν».
Την Παρασκευή, 26 από τους αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιούνκερ παρά τις αντιρρήσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπαν.
Η βρετανική αντίθεση στον Γιούνκερ επικεντρώνεται σε φόβους ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και βετεράνος στις μεσολαβήσεις για την επίτευξη συμφωνιών σε συνόδους κορυφής της ΕΕ δεν έχει τη βούληση να μεταρρυθμίσει την ΕΕ. Ο Κάμερον δήλωσε πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για μεταρρύθμιση καθίστανται τώρα δυσκολότερες.
Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους, εφόσον επανεκλεγεί την ερχόμενη χρονιά, να οργανώσει ώς το 2017 ένα δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.