Το χειροκρότημα ήταν θερμό. Κι όταν ανέβηκε στο βήμα και όταν τελείωσε. Το Σώμα των συνέδρων –αλλά και οι καλεσμένοι τους –υποδέχθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου με ενθουσιασμό τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Και τον άκουσαν σχεδόν ευλαβικά. Εύλογο, καθώς ο δήμαρχος στη βαθιά πολιτική του ομιλία, η οποία προκάλεσε αίσθηση, δεν απευθυνόταν μόνο στο κομματικό ακροατήριο.

Τους απευθύνθηκε, όπως ο ίδιος είπε, με την αγωνία του απλού πολίτη «που ανησυχεί για το αν θα προφθάσουμε. Για το πώς θα προχωρήσουμε, όχι μόνο στον Δήμο της Αθήνας, αλλά στην κεντρική διακυβέρνηση, στην αναγκαία κατανόηση και συνεννόηση». Και εν κατακλείδι τούς κάλεσε να λάβουν μέρος στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του Κέντρου. «Θέλουμε επειγόντως όχι μόνο ένα, αλλά πολλά διαφορετικά ποτάμια. Το καθένα με τις πηγές του και τη διαδρομή του. Πουδεν θα χάνονταιόμωςμοναχικά, αλλά θα συναντιούνταιγια να ανακατέψουν τα νερά των ιδεών τους και να πολλαπλασιάσουν την ορμή τους» τους είπε.

Μίλησε για όλα. Για τις πόλεις που είναι «εργαστήρια του καλού και του κακού». Για το πολιτικό σύστημα και τις αποτυχίες του, με μεγαλύτερη τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης όπου, όπως είπε, χρησιμοποίησαν «τα οριζόντια μέτρα του Προκρούστη, τον απροκάλυπτα οπισθοδρομικό αυταρχισμό, τα εύκολα κλισέ άλλων εποχών κι αυτό που κατόρθωσαν τελικά να επιτύχουν, ήταν η απαξίωση κάθε έννοιας μεταρρύθμισης, η επιβεβαίωση της ακινησίας». Για τις συντεχνίες. Κανείς δεν ξέφυγε από τα βέλη του. «Οποιος σήμερα δεν ανήκει σε κάποια κρατικοδίαιτη συντεχνία, φαίνεται πως δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κατά τα λοιπά, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Οι δικαστές φροντίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι βουλευτές για τους λεγόμενους ενστόλους που φέρνουν συντεταγμένα ψηφοφόρους, οι συνδικαλιστές για τα προνόμιά τους. Οποιος σε αυτή τη χώρα κατέχει μερίδιο δημόσιας εξουσίας, αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, μεριμνά για το σινάφι του. Την ίδια στιγμή, όμως, ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού βεβαίως οι συντεχνίες διαγούμισαν και ξεχαρβάλωσαν και το κράτος πρόνοιας που συντηρούσαν οι συνήθεις φορολογούμενοι μισθωτοί» σημείωσε.

Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ. Σύσσωμο το Συνέδριο περίμενε και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να περάσει την πόρτα του Κτιρίου της Επίπλευσης. Εκείνος όμως δεν κατόρθωσε να έρθει από τη συμπρωτεύουσα. Ενα οικογενειακό πρόβλημα τον κράτησε μακριά από το Λαύριο. Εστειλε παρ’ όλα αυτά ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο προβλήθηκε από το videowall που είχε στηθεί πίσω από το προεδρείο. Ανάμεσα σε άλλα τους είπε: «Νιώθω πολύ πιο σίγουρος για το μέλλον μας από τη στιγμή που υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως Το Ποτάμι. Διακρίνοντας ξεκάθαρα την ανάγκη αυτή για πολιτική ενότητα και διάλογο, το υπό διαμόρφωση ακόμη κόμμα σας θα δράσει εξισορροπητικά. Θα βοηθήσει στο να απομονωθούν ακραίες και επικίνδυνες απόψεις προερχόμενες από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, οδηγώντας τη διακυβέρνηση της χώρας σε ασφαλή δρόμο». Παράλληλα δήλωσε ότι οι άνθρωποι από την αδέσμευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχουμε πολλές προσδοκίες από Το Ποτάμι».