Επιστροφή στον διπολισμό τού άλλα εντός, άλλα εκτός ήταν η χθεσινή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ηπιος και «εξευρωπαϊσμένος» λόγος ενώπιον του Μάριο Μόντι και του Ενρίκο Λέτα στο συνέδριο του Economist. Ακραία πόλωση και οξύτητα στο Κοινοβούλιο.
Η πόλωση στη Βουλή –για εγχώρια κατανάλωση –συνδέθηκε με την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο 120. Στο συνέδριο του Economist πάλι η εικόνα ήταν διαφορετική. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα α λα Ρέντσι, με αποδέκτες τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και τα βαριά ονόματα ευρωπαίων πολιτικών και τεχνοκρατών που παρακολουθούσαν από κοντά τις εργασίες του. Και αν κρίνει κανείς από τα σχόλια που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν μετά, η εντύπωση από την α λα Ρέντσι ομιλία Τσίπρα ήταν θετική.
Οι αναφορές που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν η επίθεση κατά της «ιδεοληψίας του κύκλου των φίλων της κυρίας Μέρκελ» σχετικά με τη λιτότητα. Επίσης οι προσεκτικά επιλεγμένες αναφορές του κ. Τσίπρα στην ανάγκη να γίνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, με την επίκληση του ονόματος του Χανς Βέρνερ Ζιν, δημιούργησαν αίσθηση. Υπό την έννοια ότι ο «νεοφιλελεύθερος γερμανός οικονομολόγος» είχε τοποθετηθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Το όνομα του Ζιν ενεπλάκη στην επιχειρηματολογία Τσίπρα προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος –κούρεμα –και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης, αλλά ότι η ιδέα κερδίζει έδαφος ακόμα και σε νεοφιλελεύθερο κοινό.
«ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ». Από την άλλη πλευρά, η επαναφορά της στρατηγικής άλλα εντός, άλλα εκτός έγινε πολύ εμφανής σε δύο ζητήματα. Το ένα ήταν στο πώς αντιμετώπισε ο κ. Τσίπρας τον Πρωθυπουργό και το άλλο στο ζήτημα της ΔΕΗ. Στο συνέδριο του Economist κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί ως ο υπεύθυνος πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας». Ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, στη Βουλή, μίλησε για «κρυπτόμενο Πρωθυπουργό», για «κυβέρνηση που στερείται ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης» και για «τζιμάνια συμβούλους». Ο οποίος (Πρωθυπουργός), όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν έχει σκοπό να παραδώσει κράτος, αλλά αποικία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί και βιάζεται, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκοκαλίσει αντί πινακίου φακής όλο τον δημόσιο πλούτο».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΔΕΗ, η φρασεολογία ήταν επίσης σε διαφορετικούς τόνους. Ενώπιον των κ.κ. Λέτα, Μόντι και Ρέγκλινγκ υπήρξε τεκμηριωμένη παράθεση παραδειγμάτων σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, όπου η απελευθέρωση της ενέργειας δεν οδήγησε σε άνοιγμα του ανταγωνισμού. Ενώ, μιλώντας στη συζήτηση που έγινε νωρίτερα στο θερινό τμήμα της Βουλής για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», είπε με δυναμισμό: «Ας αφήσουμε τα καλαμπούρια. Οπου υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά».
Με ύφος – που θύμισε το «τέρμα η πλάκα» προς το εσωκομματικό κοινό της Αθηναΐδας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – ο Τσίπρας ρώτησε απευθυνόμενος στο Μαξίμου, με αφορμή τη μικρή ΔΕΗ: «Πιστεύει κανείς ότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ιστορία θα είμαστε οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”; Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε».