Βρέθηκε με μια καυτή πατάτα πριν καν αναλάβει δήμαρχος – τυπικά τα καθήκοντά του αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου. Οταν έχεις να αντιμετωπίσεις με το «καλημέρα» τη μισή (τουλάχιστον) Νέα Φιλαδέλφεια και τους οπαδούς της Original απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις. Ως φιλόλογος δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Και έχει ήδη ταράξει τα νερά

Είναι μόλις 36 ετών. Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου στο Γενικό Λύκειο από όπου πήρε απολυτήριο. Φοιτητής ήδη της Φιλοσοφικής υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Αριστερής Ενωτικής Κίνησης –πρόδρομου της σημερινής ΑΡΕΝ.

Το βιογραφικό του δεν αναφέρει εάν πήρε μέρος σε καταλήψεις, αλλά δεν θεωρείται διόλου απίθανο. Σίγουρο είναι πως μετείχε στις διαδηλώσεις της Γένοβας το 2001 και της Φλωρεντίας τον επόμενο χρόνο. Με τις περγαμηνές αυτές θα μπορούσε να συναγωνιστεί το παρελθόν του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ! Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει από την αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων.

Αντιθέτως, ο Αρης Βασιλόπουλος πέφτει κατευθείαν στα βαθιά. Πρόκειται για έναν από τους νεότερους δημάρχους, ο οποίος καλείται να χειριστεί και ένα θέμα που ξεπερνά τα όρια μιας τοπικής κοινωνίας. Πόσω μάλλον όταν το θέμα έχει να κάνει με φίλαθλα αισθήματα.

Δεν κρύβεται. Το όνομά του βρέθηκε πρόσφατα ξανά στα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή την ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Και ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να βγαίνει μπροστά. «Οσο ταυτίζεται η πορεία του γηπέδου με την εκχώρηση του Αλσους και της πόλης σε αλλότρια συμφέροντα αμφισβητούνται εκ των προτέρων οι προϋποθέσεις για μια καλόπιστη συνεργασία» ανέφερε προ ημερών ανακοίνωση της παράταξής του.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε από νωρίς ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Αρη Βασιλόπουλου. Ωστόσο, σε κεντρικό επίπεδο δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις, με στελέχη του κόμματος να εξετάζουν ακόμη και τη στήριξη της απερχομένης δημάρχου Εφης Γαϊτανά-Αποστολάκη –είχε αναλάβει το 2010 τα ηνία της προερχόμενης από το ΠαΣοΚ παράταξης όταν απεβίωσε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ο σύζυγός της Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας στην προ Καλλικράτη εποχή.

Στο κάδρο των μνηστήρων για τον δήμο είχε βρεθεί στους κόλπους της Κουμουνδούρου και το όνομα του δημοσκόπου Γιώργου Αράπογλου, ο οποίος δεν αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα αλλά συμμετείχε με αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Δεδομένων των συνθηκών αυτών δεν ήταν λίγες οι φωνές που μιλούσαν για ένα εξαιρετικά δύσκολο ή ακόμη και ακατόρθωτο εγχείρημα να μπορέσει ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο.

«H συντήρηση της ονοματολογίας, που προέρχεται από κύκλους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δρα στην πράξη αποπροσανατολιστικά στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε μέσα στην κοινωνία ένα ευρύ μέτωπο ανατροπής των μνημονιακών και των καλλικρατικών πολιτικών» επέμενε η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς, στο πρόσωπο του νέου φιλόλογου επιβεβαιώθηκαν.

Σε αυτό βοήθησε, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την Αυτοδιοίκηση, και η επιμονή του Χάρη Τομπούλογλου να θέσει υποψηφιότητα, όπως είχε κάνει και το 2010. Με τη μόνη διαφορά πως στην τωρινή αναμέτρηση είχε προηγηθεί η σύλληψή του για χρηματισμό όντας πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Και μπορεί να αποσύρθηκε τελικώς πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά δεν ήταν λίγοι που θεώρησαν πως η αντικατάστασή του από τον παλαίμαχο παίκτη της ΑΕΚ Λύσανδρο Γιωργαμλή στην κεφαλή της παράταξης δεν λειτούργησε κατευναστικά στους δημότες της περιοχής.

Οντας ανέκαθεν ψηφοφόροι του κεντρώου και του αριστερού χώρου, δεν μπόρεσαν να μη συνταχθούν με τη φωνή ενός άφθαρτου υποψηφίου δημάρχου. Σε συνδυασμό με τις παρεμβολές ακροδεξιών φωνών στους κόλπους των φανατικών αεκτζήδων, με βασική επιδίωξη την επανακατασκευή ενός γηπέδου για την ομάδα στην περιοχή, μηνύματα όπως αυτά που έστελνε ο Αρης Βασιλόπουλος για τραμπούκους και επενδυτικά συμφέροντα τα οποία ήθελαν να αλώσουν την πόλη βρήκαν ευήκοα ώτα.

Η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει το 2004, όταν άρχισε να μετέχει ως μέλος στη Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος στην περιοχή και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αττικής. Το βάπτισμα του πυρός στην ενεργή ενασχόλησή του με τα κομματικά δρώμενα αλλά και με τα δημοτικά φέρεται πως έλαβε από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θανάση Μάλλιο σε παλαιότερες αναμετρήσεις. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο Αρης Βασιλόπουλος ανέλαβε μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Μάλλιου. Παράλληλα, έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 έως το 2010, ενώ το 2012 εξελέγη και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Την ίδια περίοδο ανέλαβε και επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μπρος – πίσω. Την κομματική του ταυτότητα δεν έδειξε να εγκαταλείπει ακόμη και όταν αποφάσισε να δώσει τη μάχη της Αυτοδιοίκησης. «Η εμπειρία δείχνει ότι συνδυασμοί που δεν στηρίζονται από δυνατές πολιτικές οργανώσεις και σε ανθρώπους που έχουν αναδειχθεί μέσα από συλλογικές δράσεις (σωματεία, τοπικά κινήματα, σύλλογοι κ.ά.) είναι ευεπίφοροι στον παραγοντισμό, στον αρχηγισμό και εν τέλει έχουν προσφέρει κακές υπηρεσίες στο κίνημα και στην Αριστερά» ήταν οι χαρακτηριστικές επισημάνσεις του σε άρθρο του, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Με καθαρά αντιμνημονιακή ρητορική, ο Αρης Βασιλόπουλος δεν παρέλειπε να μιλάει για ανατροπή του πολιτικού συστήματος και αντιτασσόταν στα κυβερνητικά σχέδια που –όπως έλεγε –«σε συνεργασία με την Task Force του Ράιχενμπαχ είναι η μετατροπή των ΟΤΑ σε ένα μεγάλο ΤΑΙΠΕΔ». Ο ίδιος, βέβαια, προεκλογικά μιλούσε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. «Εμείς θέλουμε το γήπεδο, η ΑΕΚ είναι ψυχή της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά από εκεί και πέρα κάνουμε βελτιωτικές προτάσεις» έλεγε και ακολουθούσε τη μέχρι τότε κεντρική στάση της Κουμουνδούρου περί κατάθεσης ορισμένων τροποποιήσεων στις επίμαχες διατάξεις για το γήπεδο. Μετεκλογικά όμως η στάση του θα διαφοροποιηθεί. Στο πλαίσιο των επεισοδιακών συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ο ίδιος θα διαμηνύσει την ανάγκη να καταψηφιστούν πλήρως οι διατάξεις. Η παρέμβασή του αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις στην πόλη που καλείται να διοικήσει. Και δεν λείπουν όσοι υποστηρίζουν πως θα έχει δύσκολη θητεία.