Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν πιθανή εισβολή του ιού Ebola στη χώρα μας. Οι αρμόδιες Αρχές απέστειλαν επικαιροποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας ενώ παράλληλα εφιστούν την προσοχή των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας συστήνει σε όλους όσοι έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία, να αποφύγουν προς το παρόν αυτήν τη μετακίνηση εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι έλληνες ταξιδιώτες οφείλουννα λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό. Ειδικότερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με οποιουδήποτετύπου βιολογικό υλικό (ιστοί, αίμα, σπέρμα, σάλιο κ.λπ.) και μολυσμένα αντικείμενα, να μην καταναλώνουν κρέας άγριων ζώων και να λαμβάνουν πάντοτε προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή με κατοίκους των επίμαχων χωρών.

Οι επιστήμονες του Κέντρου σημειώνουν ότι ο ιός μεταδίδεται είτε από ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και εμφανίσει πυρετό (η επώαση διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες) είτε από ιστούς νεκρών σωμάτων,όπως και από άγρια ζώα.

ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου, οι οδηγίες αναφέρονται στη διαχείριση περιστατικών επιβατών που εισέρχονται με ύποπτα συμπτώματα (όπως είναι ο πυρετός). Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά τους μέσω ΕΚΑΒ και την παρακολούθησή τους σε νοσοκομειακές μονάδες ειδικών προδιαγραφών. Πάντως καθησυχαστική εμφανίζεται η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία σημειώνει ότι «με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότηταςσε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι κρίθηκε σκόπιμο να αυστηροποιηθούνοι οδηγίες στη χώρα μας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες αξιολογήσεις του κινδύνου εξάπλωσης και νέες συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).