Λιμνάζοντες φοιτητές ακόμη και από τη δεκαετία του ’50 έχουν τα πανεπιστήμια. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας εκ νέου ότι θα εφαρμόσει τον νόμο και στις 31 Αυγούστου θα διαγραφούν από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 180.000 αιώνιοι φοιτητές.

«Οσοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εν προκειμένω 11 χρόνια στα μέγιστα της καθυστέρησης, όσοι έχουν ξεπεράσει αυτά τα 11 χρόνια διαγράφονται. Και αν κάνουμε μία επισκόπηση των αριθμών που δίνουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τότε φτάνουμε στον αριθμό των 180.000» είπε. Πρόσθεσε δε πως περιμένει τους τελικούς αριθμούς από τα πανεπιστήμια αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε πως δεν ισχύουν τα επιχειρήματα όσων λένε πως η φοίτηση των αιωνίων δεν προσθέτει κόστος γιατί δεν έχουν πάσο ή γιατί δεν υπάρχουν επιδόματα. «Μπορεί να μην έχουν οικονομικό κόστος αλλά έχουν γραφειοκρατικό κόστος. Δεύτερον, με την ύπαρξη των λιμναζόντων δεν δίνεται σημασία στον κύκλο σπουδών, είναι αδιάφορος ο κύκλος σπουδών. Και τρίτον και πιο σημαντικό, δίνονται λανθασμένα στοιχεία για τα στατιστικά των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όσον αφορά το φοιτητικό τους δυναμικό και από αυτό το λάθος απορρέουν άλλα λάθη: ο αριθμός των διδασκόντων, ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού, της χρηματοδότησης. Αρα, δεν είναι σωστό να έχουμε κάλπικα στοιχεία, πρέπει να έχουμε τα σωστά στοιχεία».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη πως δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τους παρόντες φοιτητές. «Εχουμε τον νόμο για τους παρόντες φοιτητές να τα ρυθμίζει αυτά, να προβλέπει τη διακοπή της φοίτησης για διάφορους λόγους και όλα αυτά να τα περνάει στους οργανισμούς των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ». Ομως, όπως σημείωσε, αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης ώς την 1η Νοεμβρίου 2014 και μετά θα ακολουθήσει η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων. Δηλαδή, η μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στα ιδρύματα αργεί. Μέχρι τότε, συμπλήρωσε, «ισχύει απευθείας η νομοθεσία και η νομοθεσία σε σχέση με τους λιμνάζοντες – και όχι με τους παρόντες φοιτητές – ορίζει αυτά με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου».