Επιπόλαιος αλλά ταλαντούχος. Αντισυμβατικός αλλά και ανίκητος. Ο λόγος για τον Μαρκ Μάρκεθ, τον καταλανό αναβάτη που έκανε «βαρετό» το Moto GP και προτιμά τις μοτοσικλέτες από τα κορίτσια!

«Χωρίς αντίπαλο ο Μάρκεθ», «Ανίκητος ο Μάρκεθ», «Με άριστα το 10 ο… Μάρκεθ»! Τρεις από τους εκατοντάδες διθυραμβικούς τίτλους για τον ισπανό σπεσιαλίστα του Moto GP Mαρκ Μάρκεθ που μοιάζει να τρέχει εδώ και δύο χρόνια μόνος του στις πίστες!

Ο ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής έχει καταφέρει να κάνει –και φέτος –βαρετό το πρωτάθλημα του Moto GP λόγω μονοπώλησης του βάθρου!

Ηδη την προηγούμενη Κυριακή ο ισπανός οδηγός της Honda έγινε ο πρώτος αναβάτης από την εποχή του θρυλικού Μικ Ντόχαν, το 1997, που είδε πρώτος την καρό σημαία σε 10 σερί αγώνες, ενώ το ίδιο επίτευγμα είχε καταφέρει και μάλιστα τρεις φορές ο περίφημος Τζιάκομο Αγκοστίνι. Πέρυσι ο Μαρκ Μάρκεθέγινε ο νεότερος αναβάτης στην ιστορία του Moto GP που κατέκτησε το πρωτάθλημα, σεηλικία20 ετών.

Ο Σούπερμαν των δύο τροχών γεννήθηκε το 1993 σε χωριό της Καταλονίας. Εχει ύψος 1.68 μ. και βάρος 59 κιλά. Μέχρι σήμερα ο Μάρκεθ έχει χαρακτηριστεί ως επιπόλαιος και ριψοκίνδυνος (έχει κάποιες αρκετά σοβαρές πτώσεις) αλλά πάνω απ’ όλα ταλαντούχος. Το ντεμπούτο του το έκανε σε ηλικία 15 ετών στο Μoto 2 το 2008, με KTM, στο πορτογαλικό γκραν πρι.

Ο ζωντανός θρύλος των δύο τροχών (εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, εκ των οποίων οι έξι στο Moto GP) Βαλεντίνο Ρόσι φαίνεται να μην ανησυχεί, αφού σε πρόσφατη δήλωσή του είπε ότι «ο Μάρκεθ έχει όλα τα εφόδια ώστε να γίνει ο καλύτερος αναβάτης όλων των εποχών».

ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ. Ο Μάρκεθ έχει δημιουργήσει δική του σχολή αγωνιστικής οδήγησης. Οδηγεί με αντισυμβατικό τρόπο: μπορεί να γέρνει τον αγκώνα του στη ζεστή πίστα (κάτι που συνηθίζεται από πολλούς αναβάτες), όμως φαίνεται πως το έχει παρατραβήξει. Δεν είναι λίγες οι φορές που γέρνει τη μοτοσικλέτα του σε υπερβολικό σημείο, παίζοντας με τα όρια της πρόσφυσης και γδέρνοντας τη φόρμα του. Γι’ αυτόν τον λόγο η ομάδα του κατασκεύασε ειδική στολή για τον ισπανό πρωταθλητή, με έξτρα ενίσχυση αλουμινίου στο σημείο αυτό ώστε να μην τραυματίζεται. Είναι αναβάτης παντός καιρού: με ζέστη αλλά και βροχή, καταφέρνει πολύ γρήγορα να προσαρμόζεται στις συνθήκες και να οδηγεί την κούρσα. Οπως πέρυσι στο γκραν πρι της Ολλανδίας όπου –παρά τις μικρές εμπειρίες που είχε σε βρεγμένη πίστα –αναδείχθηκε νικητής στο μουσκεμένο οδόστρωμα της πίστας του Ασεν.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Το νέο φαινόμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τα φώτα της δημοσιότητας και, όπως είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξή του, συνεχίζει να ζει με την οικογένειά του, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Αλεξ, και τακτοποιούν το παιδικό τους δωμάτιο όταν η κατάσταση βρίσκεται… εκτός ελέγχου. Το ίνδαλμά του; Φυσικά ο Βαλεντίνο Ρόσι, καθώς μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το μεγάλο του όνειρο ήταν να τον συναντήσει και να πάρει από τον ιταλό αναβάτη ένα αυτόγραφο. Ποιος να το περίμενε ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα τον προσπερνούσε.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ. Στον τόπο καταγωγής του, στο καταλανικό χωριό Θερβέρα, κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου στήνεται γιορτή για τις νίκες του Μάρκεθ. Η πρώτη γιορτή έγινε το 2008, όταν ο Μάρκεθ τερμάτισε τρίτος σε ηλικία 15 χρόνων, όντας ο νεότερος οδηγός που ανέβηκε στο βάθρο.