Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς που έχει δημιουργήσει ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ. Σε αυτήν συμμετείχαν ερευνητές από το Tufts University, το Harvard School of Public Health, το Brigham and Women’s Hospital, το Harvard Medical School, το University of Washington, το Cambridge Institute of Public Health και το Imperial College of London.

Οπως υπογραμμίζει πάντως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν κατά βάση εκτιμήσεις. Επιπλέον, η σύνδεση της κατανάλωσης νατρίου με τη θνησιμότητα αξιολογήθηκε εμμέσως με την εξέταση της επίδρασης που έχει το αλάτι στην πίεση και στη συνέχεια την επίδραση της υψηλής πιέσεις στις καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές μπορούν να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι από καρδιοπάθειες συνδέονται με την κατανάλωση νατρίου που ξεπερνά τα 2 γραμμάρια ημερησίως.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει το NHS, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν μόνο εκτιμήσεις και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση νατρίου που ξεπερνά τα 2 γραμμάρια σε ημερήσια βάση ευθύνεται για οποιονδήποτε από τους θανάτους αυτούς, ή ότι ο περιορισμός στην κατανάλωση νατρίου μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιοπάθειες. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι καλό θα ήταν οι ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Αυτό συμβουλεύουν εδώ και καιρό οι κρατικές υπηρεσίες Υγείας στη Βρετανία.

Για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση αλατιού στους θανάτους από νοσήματα καρδιάς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούν:

– την κατανάλωση νατρίου

– το πώς επηρεάζει η κατανάλωση νατρίου την πίεση ανάλογα με τις ποσότητες που καταναλώνονται

– τη σχέση μεταξύ υψηλής πίεσης και θανάτων από νοσήματα καρδιάς

– υπάρχοντα στοιχεία από θανάτους που προκαλούνται από συγκεκριμένα αίτια.