Με βασικό στόχο να επικεντρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής ατζέντας κινείται πλέον η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εκτιμά ότι μέσα σε αυτό το πεδίο μπορεί να ενισχύσουν τον ζωτικό χώρο τους τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προώθηση ενός νέου κοινωνικού πακέτου, για το οποίο πιέζει το ΠΑΣΟΚ, θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, κατά την οποία θα εξεταστεί και το πλάνο που θα ακολουθήσει η κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά τις ίδιες πηγές, θεωρεί ότι το μπρα ντε φερ με την τρόικα μπορεί να οδηγήσει σε μια στροφή στη μνημονιακή δοσολογία, με αναπτυξιακές παρεμβάσεις, μέτρα στήριξης ευπαθών ομάδων και στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Μια τέτοια ατζέντα, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, μπορεί να δώσει επιπλέον όπλα στην κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στη σκληρή πολιτική μάχη του φθινοπώρου, ενώ θα αναδείξει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό –ουσιαστικά θα δικαιολογεί πλήρως τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό εγχείρημα και θα ανατρέπει τη βασική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί σε παρακολούθημα συντηρητικών πολιτικών.

Την προσπάθεια αυτή της Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύει και η απόφαση να έχει ενεργό συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι. Η κομματική αποστολή, με τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, μάλιστα, έχει λάβει σαφείς εντολές να παρουσιάσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές και τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος.

Η επιχείρηση αναθεώρησης του ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια και στο σχέδιο φοροελαφρύνσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αποτελούν σημεία αιχμής γα τη Χαριλάου Τρικούπη και κεντρικό θέμα στις συναντήσεις που έχουν σήμερα τα κομματικά κλιμάκια με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το συνολικό πακέτο που προωθεί το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ τις γενικές κατευθύνσεις μιας νέας κυβερνητικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο θα προβάλει και κατά την ομιλία του στις 3 Σεπτεμβρίου, στις επετειακές εκδηλώσεις του Ζαππείου για τη 40χρονη πορεία του Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε στοχευμένες παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, με άμεσα αποτελέσματα, πριν ακόμη μπει σε εφαρμογή ένα γενικότερο σχέδιο φοροελαφρύνσεων με μακρινό ορίζοντα. Κατά τις ίδιες πηγές, οι προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με διατήρηση του επιδόματος για τους οικονομικά αδύναμους).

– Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.

– Αμεσα μέτρα πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων.

– Υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων σε ετήσια βάση (ελάφρυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

– Επανεξέταση των υπερβολικών προστίμων.

– Καθιέρωση σταθερού συστήματος απαλλαγών με βάση συλλογή αποδείξεων για όλους.

– Ισχύ έκπτωσης φόρου από ιατρικές δαπάνες με χαμηλότερο από το ισχύον ποσοστό.

Για το καυτό ζήτημα με την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να υπάρξουν αλλαγές σε τρία επίπεδα και ειδικότερα:

1. Διορθώσεις λαθών και οικονομικοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να καταστεί δικαιότερος ο ΕΝΦΙΑ, χωρίς ανατροπές στο σύνολο του νόμου.

2. Παρεμβάσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες υπάρχει μεν πρόβλεψη στον νόμο, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί μια σειρά από ζητήματα εφαρμογής, ώστε να μπορούν οι οικονομικά αδύναμοι, οι ανάπηροι, οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ. να έχουν τις απαλλαγές που είχαν και με τον ΕΕΤΗΔΕ.

3. Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο που υπάρχει για καταβολή του νέου φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Συντάξεις και ανεργία

Στη συνάντηση κορυφής της Δευτέρας, από το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει να μη συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στην εργατική νομοθεσία (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικά δικαιώματα), ενώ θα εξεταστεί με τον Πρωθυπουργό και η ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης (στις 25 Αυγούστου), το οποίο καλείται να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο για δραστική μείωση της ανεργίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το εν λόγω Κυβερνητικό Συμβούλιο συστάθηκε με πρόταση του κ. Βενιζέλου προκειμένου να προωθηθούν ολοκληρωμένες πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και να μπει τέλος σε αποσπασματικά και προσωρινά μέτρα.