Οι άντρες που βρίσκουν μία γυναίκα ελκυστική αλλάζουν την χροιά και τον τόνο της φωνής τους, σε μία προσπάθεια να την προσελκύσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ, στη Σκωτία, οι οποίοι επιστράτευσαν 110 ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες από την Αγγλία και την Τσεχία, για να τους παρακολουθήσουν εν όσω συνομιλούσαν με άτομα του αντίθετου φύλου που έβρισκαν ελκυστικά ή αδιάφορα.

Έτσι ανακάλυψαν ότι οι άντρες άλλαζαν τον τόνο της φωνής τους για να ακούγεται πιο «τραγουδιστική» όταν συζητούσαν με μία γυναίκα που τους έλκυε ερωτικά, ενώ την «βάθαιναν» κιόλας για να ακούγεται πιο αντρική.

Οι αλλαγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίσουν τη φωνή τους οι συνομιλήτριες τους ως πιο ελκυστική από την κανονική, την οποία χρησιμοποιούσαν οι άντρες όταν μιλούσαν με γυναίκες που τους ήταν αδιάφορες ερωτικά.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και εθελόντριες οι οποίες άκουσαν τις ηχογραφημένες «ερωτικές» και κανονικές φωνές των ανδρών, δίχως να τους έχουν δει.

Για να εξασφαλιστεί, μάλιστα, ότι οι γυναίκες θα αξιολογούσαν αμιγώς την φωνή και όχι τα λόγια, οι ερευνητές έδωσαν στις Αγγλίδες να αξιολογήσουν τις φωνές των Τσέχων και στις γυναίκες από την Τσεχία τις φωνές των ανδρών από την Αγγλία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behaviour» ότι οι αλλαγές που κάνει ένας άντρας στην χροιά και τον τόνο της φωνής του δεν είναι συνειδητές, καθώς οι εθελοντές τους δεν αντιλαμβάνονταν ότι μιλούσαν με άλλη φωνή.

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι για να εκδηλώσουν το ερωτικό ενδιαφέρον τους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορους μη λεκτικούς τρόπους, όπως η γλώσσα του σώματος, η επαφή των ματιών, το φευγαλέο άγγιγμα κ.ά.