Πάγο στις κατασχέσεις για τους «μικρούς» μέχρι τα Χριστούγεννα βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με άτυπη εντολή της Κατερίνας Σαββαΐδου προς τον εισπρακτικό μηχανισμό της Φορολογικής Διοίκησης, ώσπου να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις και να αρχίσει τρέχει η ρύθμιση, οι εφορίες θα σταματήσουν να βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια και γενικότερα απαιτήσεις σε χέρια τρίτων για φορολογουμένους με συσσωρευμένα χρέη έως 300.000 ευρώ.
«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς το άγχος της κατάσχεσης» τονίζει στα «ΝΕΑ» η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, εξηγώντας ότι το πάγωμα των κατασχέσεων δεν αφορά τους πολύ μεγάλους οφειλέτες.
Για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ, οι κατασχέσεις δεν αδρανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, συνήθως επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα, όπως κατασχέσεις ακινήτων, τα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν με μία απλή κίνηση: μπαίνοντας στη ρύθμιση. Ούτως ή άλλως, από την κατάσχεση ενός περιουσιακού στοιχείου έως και τον πλειστηριασμό του μεσολαβούν αρκετοί μήνες. Το δίχτυ προστασίας που απλώνεται αφορά κυρίως όσους οφείλουν φόρο εισοδήματος ή φόρους ακινήτων και περιμένουν τη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Και είναι πάρα πολλοί. Κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι –3.928.140 για την ακρίβεια –χρωστούν έως 20.000 ευρώ βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου. Ολοι αυτοί, έως τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να είναι ήσυχοι έναντι του ενδεχόμενου κατασχέσεων. Αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση στη συνέχεια, θα πρέπει μάλλον να ανησυχούν.

ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΕΤΕ. Η ειδική εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους κρίνεται επαρκές για να ενταχθεί η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων στη νέα ρύθμιση. Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2015, αλλά ο πάγος στις κατασχέσεις θα λιώσει νωρίτερα, ίσως ως μέσο πίεσης για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην απειληθεί η πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
Εντός της ρύθμισης, οι φορολογούμενοι θα είναι και πάλι προστατευμένοι από κατασχέσεις. Ο νόμος που ψηφίστηκε ορίζει ότι για όσους ενταχθούν σε αυτήν και εφόσον συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά χωρίς να δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πρακτικά, λοιπόν, εντός ρύθμισης δεν γίνονται κατασχέσεις και αν έχουν προηγηθεί κατασχέσεις ακινήτων τα ακίνητα δεν βγαίνουν στο σφυρί. Μάλιστα, ο νόμος ορίζει ότι για κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει μπορεί να υπάρξει άρση έπειτα από αίτηση του οφειλέτη αλλά με την προϋπόθεση να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής.
Η ένταξη στη ρύθμιση, με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, συνεπάγεται ακόμα αναβολή της εκτέλεσης ή διακοπή της εκτέλεσης (εφόσον έχουν ξεκινήσει) ποινών φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη. Οδηγεί ακόμα σε αναστολή της εκτέλεσης ποινής παύσης λειτουργίας ενός μηνός για γραφεία, καταστήματα και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις οφειλετών που προβλέπεται σήμερα για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.
Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι κάτι παραπάνω από εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και κάθε είδους ποινή που προβλέπεται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ προειδοποιούν επί της ουσίας με βροχή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Περάστε – ρυθμίστε – τελειώσατε.Για την ένταξη στη ρύθμιση οι διαδικασίες θα είναι υπεραπλουστευμένες. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην απαιτούνται παρά λίγα λεπτά από τον φορολογούμενο για να βάλει τάξη με πολλές δόσεις στις οικονομικές του εκκρεμότητες απέναντι στην Εφορία. Η επίσκεψη στη ΔΟΥ αποκλείεται από τη διαδικασία.
Ο φορολογούμενος με τους προσωπικούς του κωδικούς θα εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή στο taxisnet. Αυτόματα, θα εμφανίζονται εκτός από τα προσωπικά του στοιχεία και όλες οι βεβαιωμένες οφειλές του έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα χρέη που υπήρχαν την 1η Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν ήταν ληξιπρόθεσμα, χωρίς τη δυνατότητα να ρυθμιστεί μέρος αυτών.
Αν για παράδειγμα κάποιος χρωστά 5.000 ευρώ για φόρους εισοδήματος και 2.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο τον φόρο εισοδήματος ή μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να βάλει το συνολικό ποσό σε ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι επειδή φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο, εντάσσονται στη ρύθμιση όλες οι εναπομένουσες δόσεις χωρίς να είναι ληξιπρόθεσμες.
Μετά τον λογαριασμό οφειλών, θα εμφανίζονται οι επιλογές δόσεων: 12, 24, 36, 48, 60, 72, 100. Δεν θα υπάρχει καμία προϋπόθεση ή κανένας περιορισμός για τις δόσεις που θα επιλεγούν με εξαίρεση τη διαχωριστική γραμμή οφειλής 15.000 ευρώ. Πάνω από 15.000 ευρώ έως 72 δόσεις, κάτω από 15.000 ευρώ έως 100 δόσεις. Επιλέγοντας τον αριθμό των δόσεων θα βγαίνει η μηνιαία δόση για την εξόφληση του χρέους. Οσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η μείωση των προσαυξήσεων.
Κάνοντας τους υπολογισμούς του, ο φορολογούμενος θα επιλέγει τον τελικό αριθμό δόσεων και αυτόματα θα δημιουργείται η Ταυτότητα Οφειλής. Το εκκαθαριστικό εκτυπώνεται και η ένταξη στη ρύθμιση ολοκληρώνεται.
Λίγο πιο σύνθετη θα είναι η διαδικασία για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση «νέας αρχής», τη ρύθμιση δηλαδή των 48 δόσεων που ενεργοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί σε αυτή διατηρούν το δικαίωμα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι προσαυξήσεις που τους επιβαρύνουν θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση τα νέα δεδομένα.
Αν επιλέξουν όμως να συνεχίσουν στην ίδια ρύθμιση, εκτός από την προσαρμογή των προσαυξήσεων που βαρύνουν την οφειλή τους με τα νέα δεδομένα, θα έχουν έξτρα μείωση προσαυξήσεων 20%.