Η Ντράνγκετα, η Μαφία της Καλαβρίας, που θεωρείται η πιο επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση στον κόσμο, είχε καταφέρει να διατηρήσει τα μυστικά της εδώ και πολύ καιρό απροσπέλαστα. Ομως επιτέλους, η ιταλική αστυνομία κατόρθωσε να καταγράψει εικόνες των πιο κρυφών τελετών μύησης των μελών της.

Με κρυφή κάμερα οι καραμπινιέροι μπήκαν στο άντρο της Μαφίας και πλέον έχουν στα χέρια τους ιδιαίτερα σπάνιο υλικό από την τελετή μύησης νέων μελών στα μικρά χωριά του Κόμο και του Λέκο. Σε ένα απόσπασμα του βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ένας μαφιόζος φαίνεται να προειδοποιεί με πολύ αυστηρό ύφος: «Από όλες τις σφαίρες που έχετε πρέπει πάντα να κρατάτε μία. Η τελευταία είναι για σας».

Η εμβληματική ταινία για την Κόζα Νόστρα είναι ο «Νονός» που γύρισε το 1972 ο Φράνσις Φορντ Κόπολα βασισμένη στο βιβλίο του Μάριο Πούτζο για τη Μαφία της Σικελίας. Η ταινία που περιγράφει την Καμόρα, την ιταλική Μαφία, είναι το «Γόμορρα» που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Η Ντράνγκεντα όμως εξακολουθεί να μην έχει δική της ταινία διότι φυλάει τα μυστικά της ερμητικά κλειστά. Είναι η μοναδική που έχει παρουσία και στις πέντε ηπείρους και φαίνεται ότι οι δεσμοί αίματος που συνδέουν τα μέλη της λειτουργούν ακόμα. Εν τέλει οι καραμπινιέροι, υπό την εποπτεία των εισαγγελέων του Μιλάνου, μπόρεσαν να αποσπάσουν εικόνες από τις πλέον μυστικές τελετές της οργάνωσης.

OI ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Σαράντα μέλη της Ντράνγκετα συμμετέχουν σε αυτές. Λίγο αργότερα θα συλληφθούν σε πέντε περιοχές της Λομβαρδίας και της Σικελίας με τις κατηγορίες για εγκλήματα που έχουν σχέση με τη Μαφία, για εκβιασμούς και παράνομη κατοχή όπλων.

Στο βίντεο, το τελετουργικό ακολουθείται κατά γράμμα: πρώτα ανταλλάσσουν χαιρετισμούς, ακολουθεί ο όρκος τιμής και πίστης και στο τέλος δίνονται εντολές στους απείθαρχους για το πώς θα τερματίσουν τη ζωή τους. Η τελετή ξεκινάει με χαιρετισμό στα νέα μέλη και αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν στην ίδρυση του ιταλικού κράτους, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Γκαριμπάλντι, Ματσίνι, Λα Μάρμορα.

Στη συνέχεια τα νέα μέλη καλούνται να ορκιστούν να προστατεύουν «την τιμή των σοφών αδελφών τους» και ξεκαθαρίζεται ότι όποιος «είναι απρόσεκτος», δηλαδή παραβαίνει τους νόμους της Ντράνγκετα, θα αυτοκτονήσει με δηλητήριο, ενώ «πρέπει πάντα να φροντίζει να φυλάει μία σφαίρα στο όπλο του για τον εαυτό του».

Ο επικεφαλής κάνει διαρκείς αναφορές στον ήλιο και το φεγγάρι, με το βίντεο να τελειώνει με την αναφορά ότι «εάν σας συλλάβουν και σας ρωτήσουν από πού είστε, πρέπει να απαντήσετε: πατέρας μου είναι ο ήλιος, μητέρα μου είναι το φεγγάρι». Στη συνάντηση, όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα, δομήθηκε η ιεραρχία και κατανεμήθηκαν ρόλοι, ενώ μεταξύ των νέων μελών βρίσκεται και ένας 17χρονος.

Οι παλαιότεροι συνέστησαν στους νέους «αδελφούς» τους να προσέχουν πάντα τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν πάνω τους. «Λέω πάντα», ακούγεται να λέει κάποιος, «ότι το να έχεις πάνω σου κινητό τηλέφωνο είναι σαν να έχεις έναν καραμπινιέρο στην τσέπη σου».

Η εισαγγελέας κατά της Μαφίας Ιλντα Μποκασίνι η οποία ηγήθηκε της έρευνας υπογράμμισε ότι το βίντεο καταδεικνύει πώς «η δύναμη της παράδοσης» έχει επιτρέψει στην Ντράνγκετα να επιβιώνει και να έχει ετήσια εισοδήματα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Το πλήγμα που υπέστη τώρα η εγκληματική οργάνωση συγκρίνεται μόνο με τη μεγάλη επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας το 2010 όταν είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 300 μαφιόζοι.