Ο βρετανός σκηνοθέτης και φωτογράφος Ντάνι Κουκδημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Vimeo ένα εκπληκτικό βίντεο που έχει τίτλο «Postcards from Pripyat, Chernobyl»- («Καρτ ποστάλ από το Pripyat, του Τσερνομπίλ»).
Πρόκειται για μια περιήγηση σε μια περιοχή του πλανήτηόπου έχει σταματήσει ο χρόνος, μετά τη πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.
«Το Τσερνομπιλ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επικίνδυνα μέρη που έχω δει», τόνισε ο Κουκ και συμπλήρωσε: «Η καταστροφή που συνέβη – όταν ήμουν αγέννητος – επηρέασε τρομακτικά τους ανθρώπους, ακόμα και τους γονείς μου που τότε ζούσαν στην Ιταλία. Δε μπορώ να φανταστώ πόσο τρομακτικό πρέπει να ήταν για τους ντόπιους».
Το Πριπιάτ, είναι μια πόλη άλλοτε 50.000 κατοίκων – σήμερα 0 κατοίκων – που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις οικιστικές ανάγκες των εργατών του Τσερνομπίλ.
Εκεί βρέθηκε ο βρετανός σκηνοθέτης και φωτογράφος Ντάνι Κούκ.
Μαζί του είχε έναν Ουκρανό που γνωρίζει την περιοχή, ένα drone (ελικοπτεράκι με κάμερα πάνω του), μια εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή, και ένα μετρητή Γκάιγκερ για τη ραδιενέργεια.
Ένας τροχός αφημένος στην τύχη του, μια ερειπωμένη πισίνα, σπίτια και εργοστάσια διαλυμένα από το χρόνο, ένα σφυροδρέπανο να σαπίζει στην ταράτσα ενός κτιρίου, η φύση να έχει επέμβει παντού: Αυτά είναι μερικά από όσα περιγράφει στο ντοκιμαντέρ του.
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.
Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.
Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.
Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.
Το ατύχημα είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι χώρες της Δύσης – τότε – κατηγορούσαν τη Σοβιετική Ενωση για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με το ατύχημα – απόκρυψη που ενδεχομένως να έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.