Από μικρό παιδί άκουγε ότι το μέλλον του είναι στην Ιατρική. Ο πατέρας του, ένας εκ των δύο χειρουργών στον Βόλο εκείνη την εποχή, του κληροδότησε το πάθος του. Οι διακρίσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και οι βραβεύσεις σφράγισαν την πορεία του Δημήτρη Τριχόπουλου, του έλληνα επιστήμονα που καταξιώθηκε παγκοσμίως τοποθετώντας τη χώρα μας στο επίκεντρο των επιστημονικών αποκαλύψεων.
Κορυφαίος ακαδημαϊκός, προσηνής άνθρωπος, επίμονος ερευνητής, δάσκαλος για τους νέους επιστήμονες: ο Τριχόπουλος απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας φτωχότερη την επιστημονική κοινότητα.
Το 1998, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», είχε δηλώσει με αρκετή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού ότι ο ίδιος –αν είχε ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του –θα ήταν «επικίνδυνος ως χειρουργός». Το μυαλό του όμως αποδείχθηκε κοφτερό στην παθολογία, με κλίση στην πρόληψη.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην Παθολογία, στη Μικροβιολογία, στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.
Το 1972 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Το 1989 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ.
Στην ίδια συνέντευξη στα «ΝΕΑ», πριν από 16 χρόνια, είχε δηλώσει ότι δεν φιλοδοξούσε να μπει στο κλαμπ των συνταξιούχων. Ακούραστος έως την τελευταία στιγμή, μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, υπηρετώντας πιστά την επιστήμη του.
Η ιατρική επιθεώρηση «Lancet» έχει συμπεριλάβει μία από τις εργασίες του για τον ρόλο του στρες στην καρδιακή θνησιμότητα στις 27 κομβικές εργασίες για την Ιατρική από τα χρόνια του Ιπποκράτη. Συνολικά έχει συγγράψει περισσότερα από 900 επιστημονικά άρθρα και έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων. Σταθμός στην καριέρα του αλλά και στην επιστήμη αποτέλεσε η εργασία του, το 1981, για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Ο ίδιος όμως δεν ήταν «μονοθεματικός» ούτε ως επιστήμονας ούτε ως προσωπικότητα.
Η μεσογειακή διατροφή. Μαζί με τη σύζυγό του Αντωνία είναι οι επιστήμονες που ανέδειξαν την αξία της μεσογειακής διατροφής, κεντρίζοντας συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Με πείσμα απέδειξαν ότι η υγεία περνάει από το πιάτο μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου.
Θεωρούνταν όμως και κορυφαίος επιδημιολόγος και αποτελούσε σημείο αναφοράς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα όταν ξεσπούσε υγειονομική κρίση.
Για το ευρύ κοινό, πάλι, ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν ο επιστήμονας που είχε την ικανότητα να απλουστεύει την επιστημονική γνώση. Καταφέρνοντας επί δεκαετίες να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιστημοσύνη και στην εκλαΐκευσή της, καθιερώθηκε ως ο «γιατρός» της ελληνικής οικογένειας, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές.
Ο σπουδαίος ερευνητής και καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας πέθανε στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν από τις 19 Νοεμβρίου, σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που μόνο η χώρα μας έχει τόσο καλής ποιότητας, περιέχει περισσότερες από 100 διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες… Το σίγουρο είναι πως τα μονοακόρεστα λίπη – αυτά δηλαδή που έχει το ελαιόλαδο – παρέχουν ουσιαστική προστασία ακόμη και από τον καρκίνο του μαστού» είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο δρ Δημήτριος Τριχόπουλος