Το βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην εξέλιξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Χουλίν Ζάο στη χώρα μας.

Ο Χουλίν Ζάο, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα στην υψηλότερη θέση της ITU, του βασικού οργανισμού του ΟΗΕ και αναλαμβάνει καθήκοντα με την νέα χρονιά, θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου και θα συζητήσουν τη σημασία της ψηφιακής ανάπτυξης και της ευρυζωνικότητας στην χώρα μας.

Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της ITU, η οποία και συμπίπτει με την επανεκλογή της Ελλάδας στο ΔΣ της ITU, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυση της, αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της ITU και της έμπρακτης υποστήριξής της στην εφαρμογή του στρατηγικού προγράμματος για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, καθώς και της στρατηγικής για την ψηφιακή ανάπτυξη και το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ζάο στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισήμανε πως οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα είναι από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, που έχουν ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η επίσκεψη του, πρόσθεσε, αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδος στη λήψη αποφάσεων της Διεθνούς Ένωσης στα κρίσιμα θέματα τηλεπικοινωνιών, όπως τη διαχείριση του ραδιοφάσματος, τα τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακά πρότυπα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας Δικτύων, Μ. Δασκαλάκης, συμφωνήθηκε από κοινού η υποστήριξη πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών φορέων, όπως τα Πανεπιστήμια, και επιστημονικών φορέων στις επιτροπές και στα διάφορα όργανα της ITU με αμοιβαίο όφελος για τη χώρα και τον κλάδο.

Απο την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας ITU, αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το ψηφιακό μέρισμα, το εθνικό παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, η ανάπτυξη των αγροτικών δικτύων, η ανάπτυξη των δημόσιων hotspots WiFi σε όλη την Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Ζάο θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Σημειώνεται, πως η ITU ιδρύθηκε το 1865 με σκοπό τη διακρατική συνεργασία σε θέματα τηλεγράφου και η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά της μέλη.

Σήμερα, η ITU καλύπτει όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών με σκοπούς, μεταξύ άλλων, την διακρατική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων (όπως οι συχνότητες του ραδιοφάσματος), την έγκαιρη δημιουργία προτύπων υψηλής ποιότητας που καλύπτουν τηλεπικοινωνιών και ραδιοεπικοινωνιών και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.