Μαύρες σημαίες του πολέμου σηκώνει η Κουμουνδούρου, διαπιστώνοντας ότι ο κεντρικός πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι η Νέα Δημοκρατία, δεν προτίθεται να πετάξει λευκή πετσέτα. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι θα κλιμακώσει την πολεμική της απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση με κινδυνολογίες και καλλιέργεια κλίματος φόβου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται πλέον πολιτικά, αντιμετωπίζοντας την προοπτική των εκλογών ως δεδομένη, και εξ αυτού του λόγου δεν διστάζει να ανεβάσει τους τόνους σαν να βρίσκεται ήδη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συναγερμός ήχησε νωρίς χθες το πρωί. Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αισθάνθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επίθεση εξ αφορμής της δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές αυτό θα συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει σε επιφυλακή την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και έτσι εκτάκτως ορίστηκε συνεδρίαση του οργάνου –η προγραμματισμένη θα γίνει το απόγευμα –για να εκτιμηθεί η πολιτική κατάσταση.

ΒΑΝΚ RUN. Στην άτυπη αυτή συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη υπονομεύει τη δημοκρατία, ενώ προχωρώντας πολύ πιο πέρα την σκέψη του είπε: «Ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμη και να σκηνοθετήσει bank run, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων φίλα προσκειμένων του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου».

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι έχουσιν γνώσιν οι φύλακες και να προειδοποιήσει ότι «όσοι το επιχειρούν θα λογοδοτήσουν».

Κάπως έτσι πολύ γρήγορα από τα νταούλια και τις κρητικές λύρες η κατάσταση πέρασε σε συνθήκες σκληρού ροκ.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ενεργοποιηθεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα που βοηθούν την κυβέρνηση, και εν προκειμένω τη Νέα Δημοκρατία, αποσύροντας κεφάλαια στο εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσουν εικόνα χάους και πανικού.

Σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν μείωση της απόστασης της ΝΔ από τον σταθερά πρώτο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι το Μαξίμου «θα παίξει βρώμικα παιχνίδια» και θα κινηθεί με στρατηγική μεθοδεύσεων που περιλαμβάνουν ακόμη και τον εκφοβισμό βουλευτών για να υπερβεί το εμπόδιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι ένα από τα σενάρια που αποσυντονίζουν τον Πρωθυπουργό είναι εκείνα που μιλούν –με χαρακτηριστικότερο αυτό των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» –για αντικατάσταση του κ. Σαμαρά και τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού για την αποφυγή εθνικών εκλογών. Ομοίως όμως στην Κουμουνδούρου απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιστεύουν ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεγελιέται με δήθεν λύσεις τύπου Παπαδήμου που επιχειρούν να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση για να μείνει όρθιο το ίδιο φιλομνημονιακό σύστημα.

«ΚΟΤΕΣ». Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεξηγώντας στον Βήμα FM τις δηλώσεις Τσίπρα για τις αγορές και τα νταούλια είπε πως «ήθελε να πει ότι δεν είμαστε κότες». Ως προς το θέμα της διαχείρισης του χρέους είπε ξεκάθαρα: Ποτέ δεν μιλάω για μονομερή διαγραφή χρέους. Στο δημόσιο χρέος προς τους δανειστές δεν θα γίνει μονομερής ενέργεια, αλλά θα καθήσουμε στο τραπέζι για να διαπραγματευτούμε λογικά και υπεύθυνα ζητώντας μία ισχυρή απομείωση ή διαγραφή του.

Σαμψών…

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο Σαμαράς είναι πια επικίνδυνος για τη χώρα, σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολεί διόλου η σταθερότητα της οικονομίας. Και παρατήρησε καυστικά ότι έχει υιοθετήσει τη λογική του Σαμψών όταν γκρέμιζε με την ιαχή του τις κολόνες του ναού όπου τον είχαν δεμένο. «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» σχολίασε.