Αμφιθυμία σημαίνει να νιώθεις μέσα σου ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά συναισθήματα για μια κατάσταση. Ας αναλογιστεί ο καθένας πώς αισθάνεται ενόψει των εορτών. Μήπως κάποιοι από εμάς νιώθουμεφόβο, αγωνία, μελαγχολία, θυμό, ακόμη και αποστροφή πίσω από τη φαινομενική χριστουγεννιάτικη ευφορία που μας επιτάσσεται να ενστερνιστούμε;
Η οικονομική κρίση εδώ φαίνεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Χτίζει διαρκώς πραγματικά και συμβολικά εμπόδια στους έχοντες και στους μη έχοντες δημιουργώντας ένα κλίμα απώλειας παρά ευδαιμονίας. Πολλοί παρομοιάζουν τις χριστουγεννιάτικες εορτές με έναν συμβολικό θάνατο, μια υπενθύμιση ότι η έλλειψη υπερτερεί της πληρότητας και κυριαρχεί μια εξ ορισμού αδυναμία να συμμετέχεις στο συλλογικό εορταστικό πανδαιμόνιο.
Τα πρέπει των εορτών, τα πρέπει του ονείρου των Χριστουγέννων κλέβουν από εκείνες τη μαγεία της ελευθερίας τους. Σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν θες ή δεν μπορείς.
Ο καταναγκασμός του εορταστικού γίγνεσθαι καθίσταται μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για εκείνους που αντιστέκονται στον έλεγχο των τρίτων και θέλουν οι ίδιοι να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, τα ευάλωτα συναισθηματικά άτομα (π.χ. κατάθλιψη), εκείνους που έχουν συνδέσει μέσα τους τα Χριστούγεννα με ένα τραύμα (π.χ. μια απώλεια στο παρελθόν), εκείνους που νιώθουν τόσο έντονη δυσφορία μέσα τους όπου η αναντιστοιχία ανάμεσα στο μέσα και το έξω βιώνεται με πόνο και δυσκολία, για τα άτομα που αντιστέκονται στις παραδοσιακές αξίες και έχουν εναλλακτικές στάσεις και πεποιθήσειςως προς τα κοινωνικά κατεστημένα, για τα μόνα και μοναχικά άτομα, για τα άτομα που είναι τόσο αυτόνομα και αυτάρκη στη ζωή τους πουαμφισβητούν ιδεολογικά τιςεπιτακτικές και εξωγενείς μορφές ικανοποίησης και ευχαρίστησης.
Η επαφή με τα συναισθήματά μας, όποια και να είναι αυτά, θα είναι μια λυτρωτική διαδικασία για να διανύσουμε τις εορτές με λιγότερα εσωτερικά εμπόδια. Από εκεί και πέρα η εσωτερική αυτοδυναμία γι’ αυτούς που νιώθουν μεγαλύτερη αμφιθυμία απέναντι στις γιορτές θα έρθει μέσα από την επινόηση από τον καθέναν μέσα του εναλλακτικών μορφών ψυχαγωγίας ή ξεκούρασης, εκτός βιομηχανοποιημένων και τυποποιημένων προτάσεων.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com