Στα ορεινά της Ολομέλειας της Βουλής, όπως συνηθίζει, κάθησε και στη χθεσινή ορκωμοσία (ή πολιτική διαβεβαίωση) των βουλευτών οΚώστας Καραμανλής.

Ακροβολισμένοι πέριξ του κάθονταν (όπως βλέπετε στη φωτογραφία) οι συνήθεις ύποπτοιΜάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Στύλιος, Ευριπίδης ΣτυλιανίδηςκαιΝίκος Παναγιωτόπουλος(διακρίνονται στις δύο άκρες του κάδρου).

Η ταξιθεσία, όπως ήταν φυσικό, δεν σχολιάστηκε. Το γεγονός όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν φορούσε γραβάτα δεν έμεινε ασχολίαστο. Μαθαίνω ότι κάποια στιγμή πέρασε για να τον χαιρετήσει ηΝτόρα Μπακογιάννη. «Πρόεδρε, τι γίνεται; Χωρίς γραβάτα;» ρώτησε ηΝτόραμε απορία. ΟΚαραμανλήςαπάντησε κάτι του τύπου «ξέρω εγώ απ’ αυτά, φοράω μόνο όταν επιβάλλεται». Πάλι καλά που δεν είπε ότι θα ξαναφορέσει γραβάτα όταν λυθεί το πρόβλημα της χώρας, όπως οΑλέξης.

Ανάψτε μας κεράκια

Αρκετοί από τους καινούργιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όντας πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και πριν από την εκλογή τους, γνωρίζονταν με τους περισσότερους από τους «παλιούς» στο Κοινοβούλιο βουλευτές της ΝΔ, κυρίως από τις κοινές τους παρουσίες στα πάνελ τηλεοπτικών σταθμών. Ετσι, οι κυβερνητικοί βουλευτές, ως «ψάρια» στον χώρο πριν από την ορκωμοσία, γίνονταν οι στόχοι των πειραγμάτων των γαλάζιων βουλευτών. Ειδικά στο θέμα του πολιτικού όρκου που εκείνοι θα έδιναν στη συνέχεια, άκουσαν πολλά.

Κάποια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός ΑμυναςΚώστας Ησυχοςτους ζήτησε βοήθεια, για λογαριασμό όλης της κυβέρνησης. Τι είδους βοήθεια; Μιας και αυτοί δεν θα ορκίζονταν με θρησκευτικό όρκο όπως οι νεοδημοκράτες συνάδελφοί τους, τους ζήτησε να ανάψουν ένα κεράκι και για αυτούς ώστε να πάνε καλά τα πράγματα στη διαπραγμάτευση, προκαλώντας τα άφθονα γέλια των παρευρισκομένων!

Τι είδε ο Λαπαβίτσας

Ο βουλευτής Ημαθίας πλέον και μέχρι τώρα καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του ΛονδίνουΚώστας Λαπαβίτσαςαποτελούσε το αντίβαρο της εσωκομματικής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσία τουΓιάνη Βαρουφάκη, που θεωρούνταν πολύ δεξιός για τα γούστα τους, ενώ οΛαπαβίτσαςήταν ο ριζοσπαστικός.

Οταν ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπραςθέλησε να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος πέρυσι τον νυν υπουργό Οικονομικών, η πλευράΛαφαζάνηζήτησε να μπει στο ψηφοδέλτιο και οΚώστας Λαπαβίτσας. Τελικά δεν προχώρησε καμία από τις δύο υποψηφιότητες.

Οταν ωρίμασαν οι συνθήκες και οΒαρουφάκηςβρέθηκε στα ψηφοδέλτια της Β’ Αθηνών –όπου και σάρωσε βγαίνοντας πρώτος -, οΛαπαβίτσαςβρέθηκε στην Ημαθία –όπου σε αναλογία σάρωσε κι αυτός. Ομως η μοίρα τα έφερε έτσι που οΒαρουφάκηςέγινε υπουργός και παγκόσμιος σταρ, ενώ οΛαπαβίτσαςένας απλός βουλευτής.

Πάντως, όταν ήρθε η ώρα των δηλώσεωνΒαρουφάκη – Σόιμπλε, οΛαπαβίτσαςκάθησε στο καφενείο της Βουλής και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα είπαν οι δύο άνδρες. Πιθανότατα, λοιπόν, η κόντρα των δύο οικονομολόγων – βουλευτών να ήταν μόνο στο μυαλό των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σέλφι και γραβάτες

Παρότι η νέα Βουλή είναι κατά πολύ ανανεωμένη ως προς τη σύνθεση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού κέρδισε το ενδιαφέρον των φωτογράφων.

Τα στιγμιότυπα που έπιασε ο φακός τους χθες ήταν πολλά. ΟΣταύρος Θεοδωράκηςνα τραβά φωτογραφίες με το κινητό του, να κοιτά τον φακό, να αγκαλιάζει τηνΟλγα Κεφαλογιάννηκαι πάει λέγοντας. Κι οι ποταμικοί βουλευτές βέβαια είχαν την τιμητική τους. Ειδικά οιΧάρης Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας, Γιώργος Αμυράς και Νίκος Ορφανόςπου έβγαλαν και μια σέλφι στα έδρανα.

Η χαρά του πρωτάρη δεν κρύβεται. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι όλοι συζητούσαν για το ότι φόρεσε γραβάτα ο επικεφαλής του Ποταμιού, την οποία βέβαια πρόσθεσε στο λουκ του όταν ήταν να μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας γιατί στο κτίριο μπήκε αγραβάτωτος.

Και για να κλείσω, όπως άρχισα, τα στιγμιότυπα της ορκωμοσίας, τι να πω; Εδώ που έχουμε φτάσει, το να φοράς γραβάτα μπορεί να εκλαμβάνεται και ως πράξη αντιπολίτευσης.