Παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της σημειώθηκε την Παρασκευή, διά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία».
Επίσημαίνεται ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ».
Η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ
«Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέιβιντ Ντ. Πιρς συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
» Ο Πρέσβης κ. Πιρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, και τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη και Βαρουφάκη από τον Βοηθό Υφυπουργό κ. Νταλήπ Σινγκ από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.
» Ο Πρέσβης κ. Πιρς συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική.
» Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.
» Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ, τόνισε ο Πρέσβης κ. Πιρς.
» Ο Πρέσβης κ. Πιρς έκανε ειδική μνεία στη στενή διμερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και τη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Υπογράμμισε την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεισφορά της Ελλάδας στη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και το ΝΑΤΟ. Ο Πρέσβης κ. Πηρς επανέλαβε ότι είναι επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν την Ελλάδα να αναδύεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και να συνεχίσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».
Συνάντηση Πιρς – Τσίπρα
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, η συνάντηση έγινε «σε καλό κλίμα».
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για την εκλογή του, για την έλευση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
» Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε στον κ. Πιρς τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, Κύπρο, Ουκρανία, Συρία, καθώς και για το ISIS (Τζιχαντιστές).
» Εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνάντησε τις τελευταίες δύο μέρες τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Επίσης, ο κ. Πιρς, μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Λία Μπούζις, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης προσερχόμενος στο υπουργείο.
Ερωτηθείς «πώς θα αρθούν οι πιέσεις», ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: «Μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».
Η παρέμβαση της Αμερικής εκφράστηκε και με δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε: «Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο θέμα στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.
Ασφυκτικές πιέσεις
Οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα είναι ασφυκτικές: Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, την ίδια ημέρα που η Ελλάδα πρέπει να βγει σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 875 εκατ. ευρώ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του στο γερμανικό δίκτυο ARD, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, απέρριψε κάθε ιδέα για το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητά η ελληνική πλευρά.
«Όλος o ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Το ίδιο είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα απορρίψουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές της.
«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες» ήταν η σκληρή δήλωση του ολλανδού αξιωματούχου σε δημοσιογράφους στη Χάγη όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.