Ο Βίκτορ Μέντβεντσουκ συχνά εμφανίζεται σε μέρη όπου μόνο φίλοι του προέδρου Πούτιν μπορούν να πάνε, όπως το τμήμα VIP της Formula 1 στο Σότσι, τον Οκτώβριο. Κάθησε λίγα μέτρα μακριά από τον Πούτιν, δίπλα στον αμερικανό ηθοποιό Στίβεν Σιγκάλ, έναν ακόμα φίλο του ηγέτη του Κρεμλίνου.

Οι στενοί δεσμοί του Μέντβεντσουκ με τον Πούτιν δεν αποτελούν μυστικό και ήταν στη Λευκορωσία χθες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών που μάχονται στην Ανατολική Ουκρανία. Ομως σε άλλο ένα δείγμα της ανεξιχνίαστης φύσης της ουκρανικής πολιτικής, δεν βρισκόταν εκεί εκ μέρους του ρώσου ηγέτη ή των ανταρτών αλλά του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας (SBU). Μάλιστα εκπροσωπεί την SBU και στη διαπραγμάτευση για ανταλλαγή ομήρων. «Είναι φίλος του Πούτιν και προσπαθεί να βρει τη θέση του στο νέο ουκρανορωσικό περιβάλλον» δήλωσε ο Μπορίς Λόζκιν, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας. «Προσπαθεί με τους ομήρους. Ισως είναι αποτελεσματικός. Και αν έχει αποτέλεσμα, είναι ΟΚ που θα το επιτύχει ο Μέντβεντσουκ».

Ο Μέντβεντσουκ αποτελεί μια πολωτική φιγούρα στην Ουκρανία, γνωστός για την αναλγησία του στην πολιτική και το παρελθόν του ως νεαρός δικηγόρος στην ΕΣΣΔ. Ο ρόλος του στις σοβιετικές διώξεις διαφωνούντων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 πιστεύεται ότι συνέβαλε στον θάνατο του ουκρανού ποιητή και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βασίλ Στους. Ο Μέντβεντσουκ είχε οριστεί δικηγόρος του και παρά τη διαφωνία του Στους –που είχε προταθεί για Νομπέλ Λογοτεχνίας –διακήρυξε την ενοχή του στο δικαστήριο. Ο Στους πέθανε πέντε χρόνια αργότερα σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στη Ρωσία.