Αφορολόγητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία, το οποίο αν δεν καλύπτεται από το σπίτι που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες δεν θα μπορεί να μεταφέρεται και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, φαίνεται ότι αποτελεί την κεντρική ιδέα του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το αν θα αφορά πράγματι τη μεγάλη ακίνητη περιουσία ή αν θα αγγίζει και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα θα φανεί όταν ξεκαθαριστούν το ύψος του αφορολογήτου και η διάρθρωση του νέου φόρου. Ακόμα είναι νωρίς.

Προς το παρόν, απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δόση του Φεβρουαρίου για τον ΕΝΦΙΑ αποτελεί την τελευταία σελίδα στην ιστορία ενός φόρου που κόστισε πανάκριβα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε ο νέος φόρος να έχει χαρακτηριστικά δικαιοσύνης. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ότι οι αποφάσεις για τα ακίνητα θα έχουν ψηφιστεί το αργότερο έως τον Ιούνιο, διότι απλώς για να μην τιναχτούν στον αέρα τα έσοδα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττεται.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη στη Βουλή φάνηκε ότι το αφορολόγητο όριο που θα αποφασιστεί θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.

Η υπουργός έχει τονίσει ότι από τον νέο φόρο δεν θα εξαιρούνται οι πολυτελείς πρώτες κατοικίες και όπως διευκρινίζουν πηγές με γνώση των σχεδιασμών, το αφορολόγητο θα αφορά αποκλειστικά την πρώτη κατοικία.

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για ύψος αφορολογήτου που αρχίζει από τα 100.000 ευρώ και φτάνει έως και τα 450.000 ευρώ (είχε ακουστεί προεκλογικά και το πιθανότερο είναι ότι τελικά δεν έχει καμία βάση).

Πιθανότερο όριο θεωρείται το αφορολόγητο μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ. Αν ο πήχης τοποθετηθεί στα 100.000 ευρώ, ο νέος φόρος θα αγγίξει περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Αν ανέβει στα 200.000 ευρώ, κάτι παραπάνω από 2 εκατ. φορολογουμένους.

Το ύψος του αφορολογήτου θα καθοριστεί με πρώτο προσδιοριστικό παράγοντα το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων. Αν ισχύσουν οι προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση των εσόδων από φόρο ακινήτων κατά 2 δισ. ευρώ, ο νέος φόρος θα πρέπει να βεβαιώσει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των κλιμακίων και το ύψος των συντελεστών είναι επίσης βασική παράμετρος, ενώ για τις τελικές αποφάσεις θα μετρήσουν και οι παράλληλες αποφάσεις για μείωση των αντικειμενικών αξιών.

ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ. Το ΣτΕ με απόφασή του στα τέλη του 2014 είχε δώσει προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2015 για να εξορθολογιστούν οι αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Βαλαβάνη θα ήθελε να προχωρήσει σε αλλαγές των αντικειμενικών αξιών με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Πηγές του υπουργείου όμως αναφέρουν ότι δεδομένου του ασφυκτικού περιθωρίου του χρόνου, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό της τάξεως του 20%-30% προτού έρθει η επόμενη φάση της αντικατάστασης των αντικειμενικών από αγοραίες τιμές.