Στη Νέα Υόρκη χτυπάει από χθες η καρδιά του αμερικανικού μπάσκετ. Μόνο που αυτή τη φορά η ελληνική σημαία θα έχει την τιμητική της, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος η χώρα μας θα έχει τόσους εκπροσώπους στο ετήσιο All Star Weekend, το 64ο από καταβολής του θεσμού.

Πρώτος και καλύτερος, κάτι σαν σημαιοφόρος, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κλέβει την παράσταση, καθώς μετά την ανάδειξή του σε παίκτη της εβδομάδας στην Ανατολική Περιφέρεια του ΝΒΑ ήταν επί πολλές ώρες πρώτο θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα του All Star Game (nba.com/allstar) προσκαλώντας ουσιαστικά το κοινό να παρακολουθήσει τις θεαματικές εκδηλώσεις. Το «ελληνικό θηρίο» (The Greek Freak) συμμετέχει στον διαγωνισμό καρφωμάτων (03.00, ξημερώματα Κυριακής, OTE Sports 3), ενώ χθες συμμετείχε στην αναμέτρηση των ξένων πρωτοετών και δευτεροετών με την αντίστοιχη των Αμερικανών, το λεγόμενο Rising Stars Challenge. Η μεγάλη έκπληξη όμως της τελευταίας στιγμής ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, καθώς ο φόργουορντ των Ρόκετς επελέγη και αυτός στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Εκτός από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έχει τρελάνει τους αμερικανούς αναλυτές, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο αδελφός του Θανάσης (αγωνίζεται στην D-League) και θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό καρφωμάτων του αντίστοιχου All Star Game. Εξω από τις τέσσερις γραμμές, τετραμελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τη βράβευση των τεσσάρων Ελλήνων που αγωνίζονται στο ΝΒΑ (Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Καλάθης, Κουφός) από τον έλληνα γενικό πρόξενο Γιώργο Ηλιόπουλο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Φώτης Κατσικάρης έχει διπλή υποχρέωση, καθώς δέχθηκε πρόσκληση να διδάξει σε προπονητικό καμπ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους διεθνείς διά ζώσης ή τηλεφωνικώς, καθώς ήταν ανέφικτο να παραστούν όλοι στη βράβευση.

Στο Μεγάλο Μήλο τον συνάντησε ο παλαίμαχος άσος Παναγιώτης Φασούλας, που τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει χρέη υπευθύνου διεθνών σχέσεων στην ΕΟΚ και προαλείφεται για τη διαδοχή του Γιώργου Βασιλακόπουλου στον προεδρικό θώκο, ενώ τον ακολούθησαν ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης και ο Νίκος Φιλίππου, που μέχρι το περυσινό Μουντομπάσκετ κατείχε τη θέση του τιμ μάνατζερ στην Εθνική Ανδρών.

Το εορταστικό τριήμερο του μπάσκετ θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη ενός ακόμη Ελληνόπουλου. Η συμμετοχή, μάλιστα, του Γιάννη Καλαϊτζή στο λεγόμενο NBA Cares Special Olympics Unified Sports, που θα διεξαχθεί απόψε (ξημερώματα Κυριακής) στο θρυλικό παρκέ του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Και αυτό γιατί πρόκειται για αθλητή των Special Olympics, ο οποίος επελέγη να αγωνιστεί στην ομάδα της Ανατολής, έχοντας συμπαίκτες τεράστιες προσωπικότητες του αθλήματος (Σρεμπφ, Κόλινς, Ρουθ Ράιλι), ενώ το όνειρό του είναι να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λος Αντζελες (25 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2015).