Σε κινηματογραφικές ταινίες με παιχνίδια κατασκόπων παραπέμπουν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα δικαστήρια της Ευελπίδων με επίκεντρο την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από εννέα χρόνια.
Η υπόθεση που είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» τον Φεβρουάριο του 2006, επανέρχεται στο δικαστικό προσκήνιο. Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας Αμερικανός 65 χρονών σήμερα, ο οποίος φέρεται ότι είναι πράκτορας της CIA, είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο με αξιόποινο υπόβαθρο στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αμερικανός Γουίλιαμ Μπ. είναι ποινικά ελεγχόμενος αλλά και καταζητούμενος για την ελληνική Δικαιοσύνη με βάση το ένταλμα σύλληψης για το κακούργημα της κατασκοπείας. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, ενδέχεται να εκδοθεί και διάταξη δημοσιοποίησης του ονόματός του.
Η δικογραφία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής μοιάζει με κατασκοπικό θρίλερ, καθώς στον ίδιο φάκελο έχουν συνενωθεί δύο διαφορετικές –και άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους –υποθέσεις: οι τηλεφωνικές υποκλοπές και η επιχείρηση με τον κωδικό «Πυθία» όπως είχε βαπτιστεί το απόρρητο σχέδιο που, κατά την κατηγορία, είχαν διοργανώσει μυστικές υπηρεσίες με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την αποσταθεροποίηση της εικόνας της χώρας μας.
Ψάχνοντας την υπόθεση «Πυθία» το ενδιαφέρον του δικαστικού λειτουργού κέντρισαν οι πληροφορίες που αφορούσαν τη φυσική παρουσία και τη δράση αλλοδαπού υπηκόου των ΗΠΑ, φερομένου ως στελέχους της CIA. Σε αυτόν μάλιστα πηγές απέδιδαν συμμετοχή και στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών της περιόδου 2004-2005.
Η συνέχεια των ερευνών ήταν αποκαλυπτική για τις δικαστικές Αρχές και αυτό γιατί φέρεται ότι ο εν λόγω Αμερικανός ήταν ο μυστηριώδης και άγνωστος μέχρι πρότινος Μάρκος Πέτρου. Σε αυτό το όνομα, στις αρχές Ιουνίου 2004, είχαν αγοραστεί από κατάστημα στον Πειραιά τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων. Από αυτές οι τρεις χρησιμοποιήθηκαν ως «καρτοκινητά-σκιές» στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της τέταρτης επίμαχης συσκευής που αγοράστηκε από το ίδιο κατάστημα, με αριθμό κλήσης 69429… προέκυψε ότι είχε ενεργοποιηθεί με στοιχεία συνδρομητή «AMERICAN EMBASSY (σ.σ. αμερικανική πρεσβεία) Βασ. Σοφίας 91, Αθήνα».
Ο κατηγορούμενος, πλέον, για τις ελληνικές Αρχές, όπως διαπιστώθηκε από τις ανακριτικές ενέργειες, δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας. Η αγορά έγινε από τη σύζυγό του, που αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνη του καταστήματος, η οποία ήδη έχει εξεταστεί ως μάρτυρας από τον ανακριτή.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι ο αμερικανός κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων απομακρύνθηκε από την Ελλάδα, αλλά επέστρεψε πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα, φέρεται ότι γύρισε τον Αύγουστο του 2005 έχοντας λάβει θεώρηση εισόδου από την ελληνική πρεσβεία στο Χαρτούμ ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Το ίδιο πρόσωπο πάντως οι Αρχές το ξαναβρίσκουν και σε άλλη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΔΙΚΤΥ», η οποία δεν έχει ποινικές προεκτάσεις. Ο 65χρονος εμφανίζεται να είχε συνεργασία με αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας –με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στην επιχείρηση «ΔΙΚΤΥ», η οποία αφορούσε απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα το έτος 2003.
Η δικογραφία
Στον φάκελο της δικογραφίας που έχει στα χέρια του ο ανακριτής έχουν συνενωθεί δύο διαφορετικές – και άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους – υποθέσεις: οι τηλεφωνικές υποκλοπές και η επιχείρηση με τον κωδικό Πυθία, όπως είχε βαπτισθεί το απόρρητο σχέδιο που, κατά την κατηγορία, είχαν οργανώσει μυστικές υπηρεσίες με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή