Το όνομά του είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Βουλής περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ελάχιστοι όμως μπορούσαν να πιστέψουν ότι από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα θα ακουστεί το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα –γεμάτα υπονοούμενα –χαμόγελα κορυφαίων υπουργών, ενώ προσέρχονταν στη συνεδρίαση, που απαντούσαν στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν «κλείδωσε ο Παυλόπουλος» και το απενεργοποιημένο κινητό του τελευταίου –σε όσους επιχείρησαν να τον καλέσουν –ήταν οι δύο κωδικοί που έσπασαν τη συνδεσμολογία της προεδρικής «βόμβας», δίνοντας υπόσταση στη σεναριολογία. Κατά τα λοιπά, τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν μείνει στο όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
«Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στο Κοινοβούλιο» είπε ο Πρωθυπουργός. Η αγωνία στην αίθουσα της Γερουσίας κορυφώθηκε και η συνέχεια αιφνιδίασε: «Με αυτό το σκεπτικό και, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο».
ΧΛΙΑΡΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ. Σε εκείνο το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας –και σε αντίθεση με τα δυνατά χειροκροτήματα που κέρδισε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του –εισέπραξε ένα χλιαρό χειροκρότημα και μόλις από τους μισούς βουλευτές.
Στη συνεδρίαση που ακολούθησε κεκλεισμένων των θυρών υπήρξε συγκρατημένη δυσφορία. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε με ψυχραιμία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες έμπειρος βουλευτής, το συναίσθημα που επικράτησε στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στη φράση «το μη χείρον βέλτιστον». Δηλαδή επικράτησε η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, η οποία θεωρήθηκε ένα σκαλί καλύτερη από του Αβραμόπουλου.
Παρόμοια αίσθηση φαίνεται πως έχει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας χθες το βράδυ σε πηγαδάκι με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι «Παυλόπουλος και Αβραμόπουλος είναι το ίδιο πράγμα, έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά». Οπως εξήγησε, ούτε με την επιλογή Παυλόπουλου συμφωνεί, είχε προτείνει άλλο πρόσωπο, αλλά θα τον ψηφίσει. «Δεν γίνεται να αμφισβητηθεί η επιλογή του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που το ανακοίνωσε» είπε ο υπουργός και ξεκαθάρισε: «Δεν “έφαγα” εγώ τον Αβραμόπουλο».
Ιδανικά πάντως, οι περισσότεροι συριζαίοι θα ήθελαν ένα αριστερό πρόσωπο για το συγκεκριμένο αξίωμα, δεδομένου και ότι δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα αριστερός Πρόεδρος. Την απάντηση σε αυτή –την κατά τα άλλα εύλογη –επιθυμία έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία. Η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της αλλά την έμπνευση και τη φυσική καθοδήγηση του λαού».