Η απόρριψη ήρθε αμέσως. «Η επιστολή από την Αθήνα δεν συνιστά ουσιαστική πρόταση λύσης» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ. «Στην πραγματικότητα η πρόταση αποσκοπεί στη χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προγράμματος. Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup της Δευτέρας» κατέληξε η γερμανική ανακοίνωση.

Ωστόσο το γερμανικό «nein» δεν κλείνει τον δρόμο της διαπραγμάτευσης. Αρμόδια κυβερνητική πηγή διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» ότι δεν απορρίπτεται η παράταση του προγράμματος, αλλά απορρίπτεται η συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η πρόταση αυτή είχε «λίγη ουσία», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει την παράταση, και υπό την έννοια αυτήν η διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά συνεχίζεται. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, και στο παρελθόν αναπτύχθηκε μια «δυναμική την τελευταία στιγμή» που οδήγησε σε λύσεις, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Κλειδί για τη γερμανική πλευρά είναι το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση δεν καλύπτει ένα από τα πέντε βασικά κριτήρια αποδοχής που έθεσαν οι 18 υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας: «Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με προοπτική την ολοκλήρωσή του». Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τη γερμανική ανάλυση, εκείνο που επιδιώκει στην ουσία η Αθήνα είναι να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση-γέφυρα, αλλά χωρίς να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απορρέουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αυτό θα είναι και μια βασική παράμετρος στην απόφαση που θα κληθεί να εγκρίνει στη συνέχεια και η γερμανική Βουλή.

Η απόρριψη της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε τριβές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ. Με τη στάση του Σόιμπλε διαφώνησε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η γραπτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου του Γκάμπριελ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΕΡΚΕΛ. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση που δεν έγινε στα δύο προηγούμενα θα γίνει στο σημερινό Eurogroup, ενώ η ελληνική κρίση θα απασχολήσει και τη συνάντηση που έχει σήμερα στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, για την ατζέντα της ομάδας G7 στην κρίση της Ουκρανίας και σε «θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής». Οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν Μέρκελ και Ολάντ για διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση αναζωογόνησε τον γαλλογερμανικό άξονα και στην ευρωπαϊκή σκηνή.