Εχοντας τη στήριξη των μεγάλων βιομηχανικών και επιχειρηματικών οργανώσεων, όπως ο ΣΕΒ και η Ενωση Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες σύσσωμοι οι μεγάλοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στήριξης υπό τον ΣΕΒ έπειτα από συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Απ’ ό,τι μαθαίνω, αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση ήταν «διάθεση συνεργασίας» στα περισσότερα από τα θέματα που απασχολούν τους βιομηχάνους. Αλλωστε και η ΕΕΝΕ, που εκπροσωπεί αρκετούς μεγάλους επιχειρηματίες, συντάχθηκε με την προσπάθεια της κυβέρνησης, ζητώντας της ωστόσο να επιδείξει προσαρμοστικότητα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή στο ευρώ.

Πάντως οι επιχειρηματίες δεν στηρίζουν «δωρεάν» την κυβέρνηση. Ακούω πως ο ΣΕΒ ζήτησε, για παράδειγμα, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία, ενώ η ΕΕΝΕ ζήτησε για τα επιχειρηματικά κέρδη να μπει «ρήτρα ανάπτυξης» με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% μόνο για τα επιπλέον μελλοντικά κέρδη, να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις μέσω περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και να επιτραπούν εκ νέου οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη διαμόρφωση των μισθών.