Αντίστροφα αρχίζουν να μετρούν τον χρόνο που θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 69 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στις 20 Απριλίου 2015, σε ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα, θα ανοίξει η αυλαία της πολύκροτης δίκης με κατηγορούμενη σύσσωμη την πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατά περίπτωση βαριά κακουργήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και διακεκριμένη οπλοκατοχή, ενώ κοινός παρονομαστής είναι η αξιόποινη πράξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην κορυφή της πυραμίδας των εγκληματικών πράξεων βρίσκεται η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, μετά την οποία ουσιαστικά άρχισε να ξετυλίγεται από τη Δικαιοσύνη το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα ύστερα από την έρευνα που διενήργησαν οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου μαζί με τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος υπογράφει και την παραπεμπτική πρόταση για τους κατηγορουμένους.

Η Δικαιοσύνη άνοιξε τον φάκελο Χρυσή Αυγή με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ανέθεσε τη διενέργεια τη προκαταρκτικής εξέτασης στον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθανάσιο Βουρλιώτη. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να είναι πολύμηνη λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων αλλά και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ. Στον κατάλογο των μαρτύρων μάλιστα περιλαμβάνονται και προστατευόμενοι μάρτυρες, για τους οποίους θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να καταθέσουν χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες λήγει το δεκαοκτάμηνο τόσο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο όσο και για τον Χρήστο Παπά, για τους οποίους οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ήδη εισηγηθεί την αποφυλάκισή τους με αυστηρούς όρους.