Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η κυβέρνηση πάντως προχώρησε σε αλλαγές στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτές, η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς «εκπονεί προγράμματα συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής».

Μάλιστα, «τα προγράμματα αυτά τα απευθύνει στους κατά περίπτωση αρμόδιους διοικητικούς φορείς, οι οποίοι, κατά την εκτέλεσή τους έχουν την υποχρέωση να συντονίζουν τις ενέργειές τους για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής».

Κι αυτό για να μη θεωρηθεί, όπως επισημάνθηκε κατά την ακρόαση των φορέων, ότι θίγεται ο πυρήνας της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από τη διάταξη του άρθρου 10, που όριζε πως ο γενικός γραμματέας κατά της Διαφθοράς θα συντονίζει και τους Οικονομικούς Εισαγγελείς.

Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.