Ο ποδοσφαιριστής που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη σουηδική γλώσσα με το ρήμα zlatanera που σημαίνει «κυριαρχώ», «κάνω κάτι με ορμή» και ένα κέρινο ομοίωμα στο Μουσείο του Παρισιού Musee Grevin δίπλα σε αυτά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του Γκάντι, κατάφερε με λίγες λέξεις να αναθερμάνει τα σοβινιστικά αισθήματα των Γάλλων, να δώσει ασίστ στους Ακροδεξιούς αλλά και να επαναφέρει βασικά ιδεώδη του Διαφωτισμού!

«Στα 15 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο δεν έχω ξαναδεί τέτοιο διαιτητή, σε αυτή τη σκατοχώρα δεν αξίζουν να έχουν την Παρί» ήταν οι λέξεις που εκστόμισε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε έξαλλη κατάσταση στα δαιδαλώδη υπόγεια του Σταντ Σαμπάν-Ντελμάς της Μπορντό, διαμαρτυρόμενος για την κακή διαιτησία στον αγώνα της Παρί με τους Γιρονδίνους.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν μετέτρεψε την πάσα του Ιμπρα σε ασίστ. «Αυτοί που θεωρούν ότι η Γαλλία είναι σκατοχώρα μπορούν να φύγουν. Τόσο απλά» είπε στο ραδιόφωνο France Info.

Ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ζερόμ Γκετζ καλεί τον Ιμπρα να παίξει μπάλα και να το βουλώσει ή τουλάχιστον να σεβαστεί τη χώρα.

Η συγγνώμη που ζήτησε την Κυριακή το βράδυ ο άσος της Παρί δύο ώρες μετά το ατόπημά του ύστερα από τη δημόσια αποδοκιμασία του από τον υπουργό Αθλητισμού Πατρίκ Κανέρ δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ετσι, η Παρί επιδόθηκε τη Δευτέρα σε αυτό που οι αμερικανοί επικοινωνιολόγοι αποκαλούν damage control, με άλλα λόγια «προσπαθούμε να ελέγξουμε τη ζημιά».

Εστειλαν στον Τύπο βίντεο με τη νέα απολογία του γιγαντόσωμου παίκτη στο οποίο ζητά να μην παρερμηνεύονται τα λόγια του, ενώ μεταξύ των άλλων τονίζει: «Πρώτα απ’ όλα, δεν είχα στόχο τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Ο,τι είπα το είπα εν θερμώ. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που προσέβαλα. Δεν έχω πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη. Ο κόσμος με καλωσόρισε στο Παρίσι. Σέβομαι τους ανθρώπους που με σέβονται».

Ο Σουηδός έχει αποδείξει ότι το εγώ του είναι το ίδιο μεγάλο με το ύψος του. Ετσι, στο τέλος της απολογίας του έσπευσε να τονίσει πως δεν μετανιώνει για τίποτα.

Ισως βέβαια να αλλάξει γνώμη την Πέμπτη, ημέρα που θα απολογηθεί στη γαλλική λίγκα για τη λεκτική επίθεσή του στους διαιτητές. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο Ιμπρα φέρεται να έβρισε και τον τέταρτο διαιτητή.

Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η αποδοκιμασία του Σουηδού για τους γάλλους διαιτητές πιθανόν να γίνει η αφορμή για να του επιβληθεί βαριά τιμωρία για τις δηλώσεις του κατά της χώρας.

«Δεν μπορεί να απαιτούμε ελευθερία της έκφρασης και να αποδοκιμάζουμε αυτή την αντίδραση» παρατηρεί ο δικηγόρος Ζαν Φρανσουά Βιλότ.

Η πιθανή τιμωρία του Ιμπραΐμοβιτς για τις δηλώσεις του για τη Γαλλία «δεν θα αναγνώριζε τις νομικές αξίες της χώρας μας».

ΛΙΖΑΡΑΖΟΥ: ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ. Ο βετεράνος γάλλος διεθνής Μπισέντε Λιζαραζού καλεί τους συμπατριώτες του να πάψουν να δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σε τέτοια γεγονότα, ενώ δικαιολογεί εν μέρει τον Σουηδό: «Ζήτησε συγγνώμη, είπε αυτό που σκεφτόταν, ας προχωρήσουμε. Αλλωστε ο Ιμπραΐμοβιτς όσα είπε δεν τα είπε σε συνέντευξη Τύπου, δεν ήταν επίσημες δηλώσεις και τα είπε εν θερμώ μετά τον αγώνα. Τα μικρόφωνα μπορεί να ήταν κρυμμένα και ο παίκτης να μην ήξερε ότι τον καταγράφουν. Ετσι, δεν είναι ίδιες οι περιστάσεις, δεν πρόκειται για δημόσια δήλωση του Ζλάταν».

Σε σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου RTL, 60% των συμμετεχόντων τάσσονται υπέρ της τιμωρίας του Ιμπρα, ενώ μέχρι το πρωί της Δευτέρας σε ανάλογη σφυγμομέτρηση της «Εκίπ» το ποσοστό των αναγνωστών που ήθελαν την τιμωρία του Σουηδού ήταν 59%.

Δούρειος ίππος

Υπάρχουν φόβοι ότι η αποδοκιμασία του Σουηδού για τους γάλλους διαιτητές πιθανόν να γίνει ο δούρειος ίππος για να του επιβληθεί βαριά τιμωρία για τις δηλώσεις του εναντίον της χώρας.