Σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της νυν και της πρώην κυβέρνησης στήθηκε χθες με φόντο τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης αντιστρέφοντας σιγά σιγά την όποια βελτίωση εξασφάλισαν οι μεγάλες περικοπές δαπανών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των προηγούμενων χρόνων.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής: από 0,8% του ΑΕΠ που ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, όχι μόνο δεν αυξήθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ήταν ο στόχος το 2014, αλλά μειώθηκε στο 0,3% του ΑΕΠ. Επιπλέον, τα κρατικά ταμεία έχουν αδειάσει και η κυβέρνηση μαζεύει με το ζόρι, καταφεύγοντας στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα απαραίτητα κεφάλαια για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του κράτους.

Ποιος φταίει για όλα αυτά;

Η κυβέρνηση κατηγόρησε χθες τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι προσπάθησαν ουσιαστικά να παγιδεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με όπλο την πιστωτική και τη δημοσιονομική ασφυξία, ποντάροντας σε μια «αριστερή παρένθεση». Είναι αστείο, έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, να υποστηρίζει κανείς ότι η μαύρη τρύπα στα έσοδα αυξήθηκε από τα 920 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, δηλαδή κατά 2,6 δισ. ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Τι έχει να κάνει η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;

Επίσης η κυβέρνηση επέκρινε την προκάτοχό της ότι το υποτιθέμενο μαξιλάρι των 2,6 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων που της άφησε ήταν αποτέλεσμα υπέρμετρου δανεισμού από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μέσω repos. Μάλιστα, πηγή της αποκάλυψε ότι ο δανεισμός αυτός έφθασε τα 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

n «Προφανώς και θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα όσο η χώρα έχει υστέρηση σε έσοδα, μετακυλίει δαπάνες στο μέλλον, δεν μπορεί να βγει στις αγορές και δεν παίρνει μέρος έστω των 7,2 δισ. ευρώ της δόσης» σχολίασε απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον Βήμα FM 99,5. O πρώην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός είχε από προχθές υποστηρίξει ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ήταν απολύτως εφικτή με τα δεδομένα του περασμένου Νοέμβριου.

Eπιδείνωση

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του υποστήριξε καιαυτό χθες ότι«οι εκλογές, το δίμηνο της στρατηγικής σύγχυσης, το συνεχιζόμενο αλαλούμ, το μήνυμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, το κλείσιμο του ματιού προς όλους» έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους τελευταίους μήνες.