Τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τις εκατέρωθεν εχθρικές δηλώσεις –με αποκορύφωμα το διάβημα που έκανε η Αθήνα το βράδυ της περασμένης Τρίτης για τις απαξιωτικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη –επιχειρούν να μετριάσουν Αθήνα και Βερολίνο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή στη γερμανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του.
Η επίσκεψη-αστραπή του Ν. Κοτζιά στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μόλις έναν μήνα μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο και ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ μόνο τυχαία δεν είναι. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν θυμούνται άλλη περίοδο μετά το 2011 που οι ελληνογερμανικές σχέσεις να ήταν τόσο τεταμένες, γι’ αυτό και η συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής θεωρείται ως μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και των τόνων ενόψει του ραντεβού κορυφής της Δευτέρας.
Πολιτικά μπορεί η απόσταση που τους χωρίζει να είναι μεγάλη, όμως ο Κοτζιάς έχει καλή χημεία με τον Σοσιαλδημοκράτη Σταϊνμάγερ, με τον οποίο ήταν συμφοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Ο γερμανομαθής έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι το πλέον προσεκτικό μέλος της κυβέρνησης στη ρητορική του απέναντι στο Βερολίνο, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θεωρεί τη Γερμανία μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα και ότι το σημείο διαφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση είναι η γερμανική πολιτική.
Ιδιαίτερα προσεκτικός είναι ο Ν. Κοτζιάς και όταν αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Στη συνάντηση που είχε με τον Σταϊνμάγερ στις 10 Φεβρουαρίου είχε προτείνει να συσταθεί μια διμερής Επιτροπή Σοφών που θα εξετάσει το θέμα. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις για το θέμα την περασμένη εβδομάδα, ο δίαυλος των Γερμανών με το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας παραμένει ανοικτός και ενεργοποιείται σε ανώτατο επίπεδο πολύ πιο συχνά απ’ όσο δημοσιοποιείται.
Την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε προχθεσινή του ομιλία στο Ιδρυμα Carnegie υπογράμμισε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό με γεωπολιτικούς όρους για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά περί μαζικής εισβολής τζιχαντιστών στα ευρωπαϊκά σύνορα αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα είχαν γίνει δεκτές ως λογικές από τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αλλωστε, ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή σε επικινδυνότητα και προβλεπόμενη διάρκεια απ’ ό,τι η κρίση με τη Ρωσία.
ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ. Παρά τις προφανείς διαφωνίες στα οικονομικά, δεν είναι λίγες οι συγκλίσεις Αθήνας – Βερολίνου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με προεξάρχον το ζήτημα της Ουκρανίας και των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Φ.Β. Σταϊνμάγερ είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις υπέρ της μη επέκτασης των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη και ο Β. Σόιμπλε στην προαναφερθείσα συνάντησή του με κοινοτικούς πρεσβευτές δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν την Ανδόρα»(!) και ότι σύντομα θα αποκατασταθούν οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα.