Η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και αφορά στην διάλυση της εταιρείας Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΝΔ.
Οι βουλευτές του κόμματος Μ. Βορίδης και Άδ. Γεωργιάδης διατύπωσαν μάλιστα αιχμές για το πρόσωπο του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπ. Σαγιά, ο οποίος, όπως είπαν, υπήρξε (το 2009) εισηγητής της τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και μεγάλης ξενοδοχειακής επιχείρησης κατά της οποίας σύμβασης στράφηκε η Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. καθώς «την θεώρησε σκανδαλώδη και ετεροβαρή», κατά τον κ. Γεωργιάδη.
Όπως ανέφερε ο ίδιος η Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. πέτυχε μια απόφαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ενώ η ξενοδοχειακή επιχείρηση πήγε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο και πέτυχε ανάκληση της προηγούμενης απόφασης για τυπικούς λόγους.
Όπως εξήγησαν οι βουλευτές της ΝΔ σε δυο εβδομάδες η υπόθεση θα εκδικαστεί και πάλι, αλλά αν καταργηθεί η Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. το δημόσιο δεν θα μπορεί να εκπροσωπηθεί στη δίκη.
«Αν ψηφίσετε το άρθρο 24 και μέχρι να γίνει η μεταβίβαση της εταιρείας στο διάδοχο φορέα το ελληνικό δημόσιο στην δίκη δεν θα μπορεί να εκπροσωπηθεί. Η εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. θα έχει τεθεί υπό εκκαθάριση. Και η δίκη θα απορριφθεί για το ελληνικό δημόσιο πάλι για τυπικούς λόγους», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Και έθεσε προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη το ερώτημα «ποιος είναι ο λόγος που καθιστά την συμπερίληψη του άρθρου 24 τόσο επείγουσα που να παίρνετε πάνω σας τον κίνδυνο να χάσει το ελληνικό δημόσιο την δίκη;».
Σε non paper που κυκλοφόρησε η ΝΔ αναφέρεται ότι στην εν λόγω ρύθμιση δεν ορίζεται εκκαθαριστής για την Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. αλλά ζητείται εξουσιοδότηση ώστε αυτό να γίνει στο μέλλον, κάτι που δημιουργεί νομικό κενό για να παρασταθεί η εταιρεία στις εκκρεμείς δίκες και άρα κινδυνεύουν τα συμφέροντα του δημοσίου.
Η κυρία Βαλαβάνη σήκωσε το γάντι που της πέταξαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές λέγοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί».
«Μάλλον μπερδεύετε τα πράγματα με το παράκτιο μέτωπο», τους είπε σημειώνοντας ότι πρακτικές και διαδικασίες σαν αυτές που εμφανίζετε δεν είναι απλώς ξένες προς την κουλτούρα της Αριστεράς αλλά και από την ιστορία της. «Να είστε πιο προσεκτικοί, είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό», τους είπε.
Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών έφερε προσθήκη στην επίμαχη διάταξη σύμφωνα με την οποία: «Οι εκκρεμείς κατά την λύση της εταιρείας δίκες σε κάθε βαθμό αναβάλλονται εφόσον έχουν προσδιοριστεί
πριν το διορισμό του εκκαθαριστή και συνεχίζονται μέχρι την τελεσιδικία τους από τον εκκαθαριστή. Με την υπουργική απόφαση της επόμενης παραγράφου ορίζεται η νομική εκπροσώπηση της εταιρείας και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση των δικών αυτών. Όπως διευκρίνισε η κυρία Βαλαβάνη «είναι πολλές οι δίκες, δεν είναι μόνο μια δίκη».
Σχολιάζοντας την προσθήκη αυτή ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κατατέθηκε μετά την πίεση της ΝΔ αλλά τόνισε ότι με νόμο δεν μπορεί να δεσμεύσει το δικαστήριο για αναβολή της δίκης, επικαλούμενος την διάκριση των εξουσιών. Επίσης ανέφερε ότι με την προσθήκη επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην έχει προλάβει να ορίσει εκκαθαριστή μέχρι την ημερομηνία της δίκης.