Κάποιοι τη θεωρούν πολυτέλεια, άλλοι ίσως και να μη γνωρίζουν ότι υπάρχει. Και όμως η ασφάλιση της κατοικίας είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση στην οποία οι Ελληνες – αν και θα έπρεπε σε μια τόσο σεισμογενή χώρα – δεν έχουν δώσει τη δέουσα σημασία, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία: Υπολογίζεται ότι μόνο δύο στα δέκα συνολικά σπίτια είναι ασφαλισμένα στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα, αυτό να σημαίνει ότι προ κρίσης, η αναλογία ήταν διαφορετική.
Τα σύγχρονα ασφαλιστήρια κατοικιών περιλαμβάνουν μία πληθώρα καλύψεων. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει κυρίως σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πόσο μάλλον όταν υπάρχει στεγαστικόδάνειο είναι κάλυψη των εξόδων που δημιουργούνται λόγω ζημιών από πυρκαγιά ή για σεισμό.
Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές και ευκολίες ακόμα και για να αλλάξει κάποιος ασφαλιστήριο συμβόλαιο έστω και αν έχει ήδη. Είναι ωραίο άλλωστε να μειώνεις τα ασφάλιστρα της κατοικίας σου, ειδικά όταν υπάρχουν και διαδικασίες που μπορούν να σου επιτρέψουν να ασφαλίσεις το σπίτι σου – ακόμα και τηλεφωνικά ή online – σε λιγότερο από πέντε λεπτά!
Σημειωτέον ότι η κάλυψη σεισμού προσφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο σε κτίρια που είναι κατασκευασμένα από το 1960 και μετά γιατί από τότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής κτιρίων.
Προσοχή, καθώς για να αποφύγετε φαινόμενα υπασφάλισης (δηλαδή να ασφαλίσετε ένα κτίριο σε αξία μικρότερη από αυτήν της ανακατασκευής του), η κατοικία σας πρέπει πάντα να ασφαλίζεται στην αξία ανακατασκευής της.