Για «παν ενδεχόμενο» που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ή ακόμη και νέες εκλογές μέχρι τον Ιούνιο, ετοιμάζονται στη Χαριλάου Τρικούπη. Οχι βέβαια ότι δεν έχουν αρχίσει τα όργανα –πασοκικά και όχι μόνο –στον δρόμο για το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος που υποτίθεται, αν δεν διαμορφωθούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ότι θα γίνει στις 15 Μαΐου. Για κάθε ενδεχόμενο, εξάλλου, έχουν αρχίσει να επανενεργοποιούνται πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που φέρονται αποφασισμένα να κινηθούν. Με ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος να έχει διαμηνύσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι αυτή τη φορά το εννοεί ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, παρότι δεν λέγεται (αλλά υπονοείται), αυτό θα το κρίνουν εν πολλοίς και οι τρέχουσες εξελίξεις που δεν αποκλείεται να κάνουν και πάλι το Συνέδριο συνώνυμο του Γεφυριού της Αρτας. Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πίσω, αλλά η ζωή θα δείξει αν θα τον φέρουν πίσω οι εξελίξεις.

ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Για την ώρα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να προσαρμοστούν στα στενόχωρα δεδομένα του 4,7% και να ανοίξουν τα μαύρα κουτιά των διαδικαστικών του προκηρυχθέντος Συνεδρίου και της αλλαγής ηγεσίας. Δύο είναι οι κυρίαρχες γραμμές. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα ανοίξει το ΠΑΣΟΚ και ότι το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, ώστε στη συνέχεια να γίνει η ανασυγκρότηση του χώρου με Συνέδριο. Την υποστηρίζουν ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Τόνια Αντωνίου αλλά και οι Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος (οι οποίοι πλασάρονται και ως υποψήφιοι αρχηγοί). Ο δεύτερος πάντως επισήμως διαμηνύει ότι δεν θα μπει σε ντιμπέιτ για θέματα διαδικαστικά.

Η άλλη γραμμή, την οποία εκφράζουν ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, είναι το Συνέδριο να αποτελέσει ευκαιρία ιδεολογικής επανατοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ και συνένωσης δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Οι συγκρούσεις στο παρασκήνιο καλά κρατούν. Και αυτό διότι οι πρώτοι υποψιάζονται ότι οι δεύτεροι επιθυμούν ένα στημένο Συνέδριο 1.000 συνέδρων, δηλαδή με μηχανισμούς ραμμένους στα μέτρα τους ώστε να αλλάξουν το καταστατικό κατά το δοκούν και να είναι το Συνέδριο αυτό που θα εκλέξει την (ελεγχόμενη) νέα ηγεσία. Το επόμενο επεισόδιο θα γραφτεί σήμερα στο Κάραβελ, όπου συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για να οργανώσει τις ομάδες προετοιμασίας ανά την Ελλάδα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Είναι όμως διαδικαστικό το θέμα; Είναι το πραγματικό πρόβλημα του τραυματισμένου, συρρικνωμένου και ενοχοποιημένου ΠΑΣΟΚ οι μηχανισμοί του Συνεδρίου ή ο νέος αρχηγός; Μήπως όλα αυτά, όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος του κόμματος, είναι «irrelevant», δηλαδή εντελώς ξεπερασμένα για την πάλαι ποτέ δημοκρατική παράταξη που συρρικνώθηκε στο 4,7%;

Με απλά λόγια, το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, αλλά τι έχει πλέον να πει το κόμμα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου εδώ έρχεται η επανενεργοποίηση των πάλαι ποτέ στελεχών της Πρωτοβουλίας των 58, της Δημοκρατικής Παράταξης και κάποιων του Ποταμιού.