Με μετέωρα βήματα προς την επίτευξη λύσης κινείται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική και το θετικό κλίμα που αναπτύχθηκαν στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου, αντιμέτωπη ακόμη μία φορά με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων (λίστα Τσίπρα) βρίσκεται υπό επεξεργασία και σύμφωνα με πληροφορίες ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα φορολογικά (συντελεστές ΦΠΑ, φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί) και οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη.
Η λίστα ωστόσο παραμένει ανοιχτή προκαλώντας αναπόφευκτα καθυστερήσεις στην παράδοσή της, γεγονός που εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τον χρόνο σύγκλησης του Eurogroup, άρα και την παροχή ρευστότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup δεν θα συνεδριάσει πριν από την ερχόμενη Τρίτη, κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να παραδοθεί τους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Η αισθητή βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας – Ελλάδας αποτυπώθηκε με σαφήνεια στις αντιδράσεις του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ο οποίος εγκατέλειψε ίσως για πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο τους αυστηρούς τόνους απέναντι στην Αθήνα. Δήλωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και εταίρων σημειώνουν πρόοδο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της χώρας εάν υπάρξει συμφωνία στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
Εκ παραλλήλου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για επίτευξη λύσης στο ελληνικό πρόβλημα συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.
Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά στα μηνύματα που εξέπεμψε το Βερολίνο μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία. Και θεωρεί ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ «έσπασε ο πάγος» και έγινε μια ουσιαστική και πολιτική συζήτηση που βοήθησε στην κατανόηση από γερμανικής πλευράς των απόψεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Εγινε πολιτικός διάλογος» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη εκφράζοντας την ικανοποίησή τους γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα. Δεν παραλείπουν ωστόσο να επισημάνουν ότι υπάρχουν διαφωνίες «και δεν έχουν γεφυρωθεί ακόμη οι διαφορές».
ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ. Η κυβέρνηση διαπιστώνει με έκπληξη πως τα ευρωπαϊκά μηνύματα είναι αντιφατικά. Και παραπέμπουν σε μια τακτική μαστιγίου και καρότου. Από τη μία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) γείωσε το αίτημα επιστροφής στη χώρα μας του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ, θεωρεί όμως ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «δεν έχει χαθεί» επικαλούμενη το γεγονός πως οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίστηκαν δικαιολογημένοι. Ως εκ τούτου, οι τεχνικές και οι νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος θα εξετασθούν εκ νέου.
Από την άλλη, ως μάννα εξ ουρανού ήλθαν τα 1,2 δισ. ευρώ που απελευθερώνει η ΕΚΤ προς τη χώρα μας μέσω του ELA, την ώρα που τις προηγούμενες εβδομάδες ενέκρινε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες με το σταγονόμετρο.
Η δανειακή σύμβαση στη Βουλή
Το Μαξίμου άφησε να διαφανεί πως σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.