Πώς και γιατί καταλήγει ένας 28χρονος που «ονειρευόταν από μικρό παιδί να γίνει πιλότος» και εργάσθηκε πολύ σκληρά προκειμένου να το καταφέρει να ρίξει εκουσίως ένα αεροσκάφος παρασύροντας στον θάνατο ακόμη 149 ανθρώπους; Αυτό το ερώτημα βασανίζει όχι μόνο τις Αρχές και τους εμπειρογνώμονες αλλά (δισ)εκατομμύρια χρήστες των αεροπορικών μεταφορών ανά τον κόσμο μετά την αποκάλυψη που έκανε χθες ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, βάσει των ηχητικών καταγραφών μέσα από το πιλοτήριο στο μαύρο κουτί που ανευρέθη, ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus Α320 της Germanwings που συνετρίβη την Τρίτη στις Γαλλικές Αλπεις, ο 28χρονος Γερμανός Αντρέας Λούμπιτς, κλείδωσε εσκεμμένα τον κυβερνήτη έξω από το κόκπιτ, έβαλε εσκεμμένα το αεροσκάφος σε καθοδική πορεία και παρέμεινε σιωπηλός και ήρεμος –αν κρίνει κανείς από τη «φυσιολογική αναπνοή του» –μέχρι τη στιγμή που αυτό προσέκρουσε στο βουνό, στα 6.000 πόδια.

Τίποτε στο παρελθόν του Λούμπιτς δεν δίνει κάποιο στοιχείο που να μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Εκτός, ίσως, από ένα: σύμφωνα με φίλους του που επικαλέστηκε το «Spiegel», πριν από έξι χρόνια και ενώ ήδη εκπαιδευόταν για πιλότος της Lufthansa, είχε πάθει «υπερκόπωση» ή «κατάθλιψη» και για αυτόν τον λόγο είχε διακόψει για κάποιους μήνες την εκπαίδευσή του. Τη διακοπή (όχι τους λόγους) επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, μητρικής εταιρείας της Germanwings, Κάρστεν Σπορ. Επέμεινε όμως ότι αυτό είναι κάτι «που μπορεί να συμβεί εύκολα στις σχολές μας. Ελέγξαμε τα προσόντα του, την ικανότητά του, και επέστρεψε στη σχολή. Επειτα από αυτό ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Πέρασε με άριστα. Ηταν ικανός σε όλους τους τομείς, 100%». Μια παλιά συμμαθήτρια του Λούμπιτς στην οποία είχε εκμυστηρευθεί ότι πριν από έξι χρόνια «υπέστη υπερκόπωση και κάποιας μορφής κατάθλιψη» δήλωσε ότι τον συνάντησε πριν από τα Χριστούγεννα και της έδωσε την εντύπωση ενός «απολύτως υγιούς νέου».

Οσοι τον γνώριζαν δηλώνουν αδυναμία να κατανοήσουν την πράξη του. «Μου φαίνεται αδιανόητο». «Ηταν ένας εντελώς φυσιολογικός άνθρωπος». «Ενας ευγενής άνθρωπος, με πολύ χιούμορ». Ο Λούμπιτς ήταν ο πιο άπειρος εκ των δύο πιλότων του μοιραίου Airbus A320, είχε συμπληρώσει μόλις 630 ώρες πτήσεις έναντι περισσότερων από 6.000 ωρών του κυβερνήτη Πάτρικ Ζόντερχαϊμερ. Και οι δύο είχαν εκπαιδευθεί στη σχολή της Lufthansa στη Βρέμη, αλλά ο Ζόντερχαϊμερ είχε περισσότερα από 10 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ ο Λούμπιτς είχε προσληφθεί ως συγκυβερνήτης στην Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013, αφού πρώτα ολοκλήρωσε και το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσής του στο Φοίνιξ των ΗΠΑ.

Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε χθες έρευνες και στο σπίτι των γονιών του, στο Μονταμπάουρ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, και στο διαμέρισμα που διατηρούσε στο Ντύσελντορφ. Τόσο οι γερμανικές και οι γαλλικές Αρχές όσο και ο Λευκός Οίκος εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με τρομοκρατία. Οι έρευνες μόλις ξεκίνησαν, αλλά τα κίνητρα του Αντρέας Λούμπιτς ίσως να μη γίνουν γνωστά ποτέ.

«Μόνο προς το τέλος ακούγονται ουρλιαχτά»

Οι περισσότεροι επιβάτες, επεσήμανε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, δεν πρέπει να συνειδητοποίησαν τι έμελλε να συμβεί παρά την τελευταία στιγμή: «Μόνο προς το τέλος ακούγονται ουρλιαχτά. Και ο θάνατος ήταν ακαριαίος, το αεροσκάφος έγινε κυριολεκτικά θρύψαλα».