Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεργασία με τον πρόεδρο Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαο Αγγελάρα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτήριο Ρίζο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της δικαιοσύνης με γνώμονα όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.
Συγκεκριμένα ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή αλλά ταυτόχρονα θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση θεσμικών δυσλειτουργιών.
Κύρια, όμως, προϋπόθεση για την τελεσφόρηση κάθε θεσμικής παρέμβασης είναι ο εξαντλητικός διάλογος ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη συνάντηση επίσης τέθηκαν και συζητήθηκαν τα μεγάλα ζητήματα των δυσλειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κ.ά.
Τέλος, όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σεβόμενες αμοιβαία τους διακριτούς ρόλους στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Για «παροχολογία» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ
Η Φώφης Γεννηματά, εισηγήτρια Δημ. Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Ανώτατους Δικαστές:
«Μετά τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, σειρά στη στείρα «παροχολογία» του Πρωθυπουργού έλαβαν σήμερα οι δικαστικοί λειτουργοί.
Στη σημερινή συνάντησή του με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε προσλήψεις προσωπικού και υποσχέθηκε υλικοτεχνική υποδομή. Και αφού εξάντλησε την ασαφή έκθεση ιδεών του, ο κ. Πρωθυπουργός «ζήτησε επιτάχυνση της Δικαιοσύνης». Πιστεύει άραγε ότι οι ρυθμοί λειτουργίας του δικαιοδοτικού μας μηχανισμού είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα των δικαστών;
Ευχόμαστε, πραγματικά, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην αρκέστηκε σε «ευχές» και ανέξοδες υποσχέσεις, «προεκλογικού» χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε το χρόνο προσαρμογής της στην πραγματικότητα. Είναι πλέον υποχρεωμένη να αφήσει τις μεγαλοστομίες και προχωρήσει με βήμα ταχύ και αποφασιστικό στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του τοπίου στη Δικαιοσύνη.
Στην πραγματικότητα, η μεταρρύθμιση της Ελληνικής Δικαιοσύνης δεν είναι νέα υπόθεση, ούτε έμπνευση της νέας Κυβέρνησης.
Ήδη από την εποχή της θητείας των Υπουργών Καστανίδη και Παπαϊωάννου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χαραχθεί στέρεη πολιτική σε τρεις άξονες: νομοθετικός εκσυγχρονισμός – ηλεκτρονική Δικαιοσύνη – εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών.
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν έτοιμα κρίσιμα νομοσχέδια που πρέπει να έρθουν άμεσα στη Βουλή: Νέοι Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, νέος Ποινικός και Σωφρονιστικός Κώδικας, αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, νέα νομοθεσία για τη διαμεσολάβηση. Δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση.
Την ίδια ώρα, τα έργα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης οφείλουν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων. Έργα πνοής που θα αλλάξουν το τοπίο στη Δικαιοσύνη και θα εξοπλίσουν τα Δικαστήριά μας με την υλικοτεχνική υποδομή που όψιμα υποσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός στους ανώτατους δικαστές.
Αν συμφωνούμε όλοι ότι η Δικαιοσύνη, ως πυλώνας της Δημοκρατίας μας, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα στην εκπλήρωση της αποστολής της, οφείλουμε να δράσουμε. Να εργαστούμε με συναίνεση και αίσθημα ιστορικής ευθύνης για τη συνέχιση και την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης. Χωρίς μεγάλα λόγια, Χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος.
Τις λύσεις δεν τις εξαγγέλλουμε, τις υλοποιούμε».