Σε μερική συμφωνία με τους δανειστές, επομένως και σε μερικό ξεκλείδωμα των δόσεων που έχει άμεση ανάγκη η χώρα για να αναπνεύσει, προσβλέπει τώρα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση. Συγχρόνως επιμένει ότι οι διαρροές για συμφωνία όχι πριν από την 11η Μαΐου προέρχονται από το εξωτερικό και από κύκλους που επιχαίρουν συντηρώντας σενάρια χρεοκοπίας. Μπροστά στη διαπίστωση ότι οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις αξιώσεις τους, πλέον το Μέγαρο Μαξίμου διεκδικεί τη μετακύλιση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές για τον Ιούνιο με την ένταξή τους στο πακέτο της μεγάλης και τελικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέκος Φλαμπουράρης, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζουν ακαμψία σε ορισμένα θέματα, κατάσταση που προκαλεί εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στα αρνητικά της διαπραγμάτευσης εντάσσεται και η διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ των δανειστών, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται δογματικό στα εργασιακά και με πολύ σκληρές προσεγγίσεις στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, ενώ Κομισιόν και ΕΚΤ επιμένουν αυστηρά στα δημοσιονομικά ζητώντας αυξήσεις στους φόρους και κυρίως στον ΦΠΑ. Στο σύνολό τους οι θεσμοί ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μειώσεις συντάξεων, ενώ το ΔΝΤ εμφανίζει χαλαρότητα στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος αποδεχόμενο ακόμη και την προοπτική κουρέματος, «ακριβώς διότι κάτι τέτοιο δεν αφορά το Ταμείο» σχολιάζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ακόμη και όταν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group αλλά και στα τεχνικά κλιμάκια, που σημειωτέον έχουν γίνει πολύ πιο πιεστικά μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ, οδηγούνται σε ικανοποιητικό σημείο, οι δανειστές επαναφέρουν το e-mail Χαρδούβελη ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ποια από τα μέτρα του θα εφαρμόσει. «Επαναφέρουν το e-mail Χαρδούβελη αντιμετωπίζοντάς το ως άτυπη συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση και συγχρόνως πετάνε στο τραπέζι και το ζήτημα της πέμπτης αξιολόγησης» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και εξηγούν ότι κάπως έτσι οι δανειστές τραβούν απότομα χειρόφρενο στη διαπραγμάτευση.
ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Πάντως, με βάση όσα είπαν τα δύο μέλη της κυβέρνησης στο κομματικό όργανο της Κουμουνδούρου, η κατάσταση «είναι πραγματικά δύσκολη» και γι’ αυτό τον λόγο γίνεται προσπάθεια ώστε τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης να επιλυθούν όταν θα αρχίσει η συζήτηση για τη μεγάλη συμφωνία, υπονοώντας εμμέσως ότι τον Ιούνιο η χώρα θα μπει εκ των πραγμάτων σε νέο πρόγραμμα. Τα σημεία στα οποία σκοντάφτει η διαπραγμάτευση είναι σε γενικές γραμμές γνωστά: εργασιακά, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και ΦΠΑ.
Ανάλογη ενημέρωση έγινε από το οικονομικό επιτελείο και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Επί τεσσερισήμισι ώρες οι υπουργοί εξηγούσαν στον Πρωθυπουργό ποια είναι τα νέα δεδομένα, για να ολοκληρωθεί η σύσκεψη αργά το βράδυ με τη διαπίστωση ότι «αυτό που προέχει είναι να απελευθερωθούν τμήματα των δόσεων, είτε το 1,2 δισ. ευρώ είτε το 1,9 δισ. ευρώ, και συγχρόνως να προχωρήσει σε εκταμίευση και το ΔΝΤ που έχει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο».
Το Μαξίμου μετά τις νέες αποκαρδιωτικές δηλώσεις που διακινούνται για την Ελλάδα στο εξωτερικό κάνει λόγο για επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα και επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές. Δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιων υπερσυντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και εξωτερικό που αρνούνται να αποδεχθούν ότι οι πολιτικές των Μνημονίων απέτυχαν και θυμίζουν πως η χώρα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014. Με αυτές τις οδηγίες έφυγε για τις ΗΠΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης.