Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη θωρακίσει τα τεράστια οικοδομικά τετράγωνα όπου βρίσκονται οι έδρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, το οποίο φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τις περισσότερες εκδηλώσεις της Εαρινής Συνόδου. Η αμερικανική πρωτεύουσα, που δεν θέλει και πολύ για να μετατραπεί σε φρούριο, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες του κόσμου, σε μια ατμόσφαιρα που μοιάζει εορταστική, αλλά κάποιες στιγμές διαταράσσεται από τις παράταιρες φωνές των ελάχιστων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται κατά του καπιταλισμού, έξω από τα πλέον αντιπροσωπευτικά σύμβολά του. Οι ενοχλητικές σειρήνες των περιπολικών που ηχούν ασταμάτητα μπλέκονται αταίριαστα με τους φολκλόρ ήχους του Περού, το οποίο θα φιλοξενήσει τον Οκτώβρη την Ετήσια Σύνοδο των δύο διεθνών οργανισμών και επιχειρεί από τώρα να μυήσει τους παρευρισκομένους στα «μυστικά του» μέσω δεκάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων, που λόγω διαφορετικότητας μαγνητίζουν τα βλέμματα ακόμη και των πλέον περιζήτητων συμμετεχόντων.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι προεργασίες της Εαρινής Συνόδου, με το ελληνικό θέμα να κυριαρχεί στα πηγαδάκια, στις συζητήσεις μεταξύ ξένων δημοσιογράφων και οικονομικών παραγόντων από κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και στα δεκάδες πάνελ που διοργανώνουν οι ισχυρότερες δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον. Παρακολουθώντας κανείς τις συνεντεύξεις και τα πάνελ συζητήσεων, συμπεραίνει ότι τα στελέχη του Ταμείου δυσκολεύονται να διαχειριστούν το ελληνικό ζήτημα σε αυτήν τη συγκυρία, ακριβώς επειδή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο Ταμείο θεωρούν πια ότι τα χρονοδιαγράμματα επαναπροσδιορίζονται και ότι το ορόσημο της 24ης Απριλίου έχει μάλλον χαθεί, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Ταμείου ότι «η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές Αρχές θα πάρει χρόνο, διότι υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν έχουν γίνει».

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Ο Βίτορ Γκασπάρ, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» για το ποια είναι η θέση του Ταμείου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία παραμένει ως ζητούμενο ακόμη και αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην παρούσα συγκυρία. Ο κ. Γκασπάρ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ερωτήματος, είπε ότι «το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για να προσδιοριστούν οι πολιτικές εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα μονοπάτι βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης». Οι προβλέψεις του κ. Γκασπάρ για το ελληνικό χρέος είναι αρνητικές στην έκθεσή του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» δείχνουν τόσο αισιόδοξες, διότι βασίζονται στο σενάριο ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν επιτυχή κατάληξη και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

Της συνέντευξης του κ. Γκασπάρ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Χοσέ Βινιάλ, διευθυντή του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, ο οποίος κατά την παρουσίαση της έκθεσης «Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα», απαντώντας στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε ένα ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ, είπε ότι το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ κι εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο οικονομολόγος του Ταμείου τόνισε «ότι μια ελληνική έξοδος θα προκαλούσε πλήγμα εμπιστοσύνης», κάτι που, όπως προειδοποίησε, «δεν πρέπει κανείς να υποτιμά, παρόλο που η ευρωζώνη έχει σήμερα ενισχυμένο θεσμικό πλαίσιο αυτοπροστασίας». «Το βασικό μας σενάριο», είπε ο κ. Βινιάλ, «είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης. Πρόθεση που έχει εκφράσει και η ελληνική κυβέρνηση».