Ο Βαρουφάκης θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και μάλιστα βαρβάτες διότι «το προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light».

Αλλά δεν τον αφήνουν. Ποιοι; Οι θεσμοί –η τρόικα δηλαδή.

Οι οποίοι, πάντα κατά τον Βαρουφάκη, «ζητούν ολοκληρωμένη αναθεώρηση και ανασκόπηση των πάντων».

Ουάου! Δηλαδή ο Βαρουφάκης που είναι μεταρρυθμιστής χεβιμεταλάς προσπαθεί να τα αλλάξει όλα, αλλά οι φλώροι της τρόικας που είναι light τον εμποδίζουν επειδή θέλουν να αναθεωρήσουν τα πάντα.

Βγάζετε νόημα; Ούτε εγώ.

Πόσω μάλλον που εκείνες τις ασήκωτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ακόμη περιμένουμε να τις ακούσουμε –πλην της απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού και λοιπών τρομοκρατών η οποία επιτυχώς διεκπεραιώνεται.

Στην Ουάσιγκτον βεβαίως ο ταξιδιώτης υπουργός αποκάλυψε επτά «βαθιές τομές», από τις οποίες προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι η «αδήλωτη εργασία» κι ότι χρειάζεται ενίσχυση η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ελα ρε! Ουάου και πάλι ουάου, δηλαδή.

Συνακόλουθα ο Βαρουφάκης έβαλε τη βαριά φωνή και προειδοποίησε τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι «παίζουν με τη φωτιά» διότι ένα ατύχημα «θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη».

Τι μας λες! Δηλαδή για την Ελλάδα ένα «ατύχημα» θα ήταν μια χαρά κατάσταση;

Και παίζουν με τη φωτιά εκείνοι που δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν ούτε να πάθουν κάτι, αλλά δεν παίζουν οι άλλοι που βγάζουν – δεν βγάζουν το τέλος του μήνα και κινδυνεύουν με στάση πληρωμών, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Βαρουφάκης;

Είναι, ας πούμε, σαν τον τύπο που βρίσκεται στην Εντατική και απειλεί τον γιατρό πως αν δεν τον κηρύξει υγιή θα τραβήξει μόνος του τα σωληνάκια να πεθάνει.

– Και τότε να δεις τι έχεις να πάθεις, γιατρέ!

Υποψιάζομαι ότι ακόμη κι ο Τζακ Λιου βγήκε από τη ρούχα του. Μετά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του δήλωσε σχεδόν σε απόγνωση:

– Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες. Δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά.

Του είπε δηλαδή «κόψε τις παπαρολογίες, αδελφέ, και κοίτα να κάνεις καμιά σοβαρή προσπάθεια γιατί βλέπω να σε πετάνε από την κουπαστή».

Δεν ξέρω αν το κατάλαβε ο Βαρουφάκης. Δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει. Δεν ξέρω γενικά τι καταλαβαίνει και πόσο καταλαβαίνει. Το βέβαιο είναι ότι αρχίζει και κοστίζει σοβαρά.

Κοστίζει στη χώρα, στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.

Κι αν συμβεί το «ατύχημα» και πέσει η χώρα στα βράχια, δεν υπάρχει περίπτωση να πει ο Βαρουφάκης «εγώ, παιδιά, τα έλεγα για την ασύμμετρη αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και πάω τώρα να τελειώσω το βιβλίο μου!».

Διότι τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο του!..