«Είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο 20ο Banking Forum που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα.
Κατά την ομιλία του έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης λέγοντας πως «θα πρέπει οι δανειστές να παραδεχθούν το λάθος της στρατηγικής τους αλλά και εμείς θα πρέπει να παραδεχθούμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν. Δεν μπορούμε να είμαστε κόντρα στην επιχειρηματικότητα αλλά να στηρίζουμε τους επιχειρηματίες».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο λόγος του ντόμινο ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, όχι η Ελλάδα και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε πως οι ευρωπαϊστές «έχουμε ένα όνειρο», σημειώνοντας πως αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση.
«Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε.
Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι και πόσες ώρες πασχίζουν για αυτήν την διαπραγμάτευση.
«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει και οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Όπως είπε, ο πρώτος είναι να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία», σημειώνοντας πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν δεν μειώνονταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος,η χώρα θα καταστρέφονταν.
«Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων. Αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα στο Παρίσι», είπε.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πρώτα με θεσμούς και μετά συναίνεση στη Ελλάδα για τέσσερα ζητήματα:
-Δίκαιο φορολογικό σύστημα
-Ισχυρό τραπεζικό σύστημα με μια bad bank, και τα λεφτά του ΤΧΣ να πάνε εκεί και όχι για ανακεφαλαίωση τραπεζών
-Δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου για να έχει μελλοντικά έσοδα, να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων αντί μόνο για είσπραξη εσόδων για μαύρη τρύπα χρέους, διασύνδεση της επένδυσης με τις τοπικές οικονομίες και να βρεθούν τρόποι για μεγιστοποίηση ωφέλειας.
«Πρέπει να ενισχύει και το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει όταν ένας στους τρεις δουλεύει “μαύρα”», είπε και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να απορρυθμίσετε την αγορά εργασίας, αλλά οι εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη διαλυθεί».
Όσον αφορά στα εργασιακά, είπε πως χρειάζονται νέες, έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί σωστό νέοι επιχειρηματίες να πληρώνουν εισφορές ανεξάρτητα από το αν έχουν έσοδα.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της ομιλίας του, δήλωσε τα εξής:
Σε ερώτηση για το πότε θα επέλθει η συμφωνία:
«Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση γιατί αυτό τοEurogroupείναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες.
ΚανέναEurogroupδεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος».
Στην ερώτηση για το πότε περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων:
«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα γιατην αναπτυξιακή πορεία.
»Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή».