Αποστασιοποιημένη έως αδιάφορη ήταν η αντιμετώπιση του θέματος της συνάντησης Μέρκελ – Τσίπρα από το Βερολίνο: είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου τα περί κατ’ ιδίαν συνάντησής της με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω» είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς χθες στο Βερολίνο. Η εκπρόσωπος της Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξει η δυνατότητα μιας τέτοιας συνάντησης» στο περιθώριο της έκτακτης συνάντησης κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Αλλά στην ερώτηση αν η καγκελάριος βλέπει την αναγκαιότητα μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον έλληνα Πρωθυπουργό, η εκπρόσωπος της Μέρκελ περιορίστηκε στη γενικόλογη απάντηση ότι «είναι πάντα καλές οι συζητήσεις με όλους τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, η Σύνοδος Κορυφής προσφέρει τέτοιες δυνατότητες. Για αυτό και δεν το αποκλείω, αλλά δεν μπορώ και να το επιβεβαιώσω» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Η αντιμετώπιση αυτή δείχνει ότι ακριβώς έναν μήνα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην καγκελαρία το πενιχρό έως ανύπαρκτο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που μεσολάβησε δεν δικαιολογεί για το Βερολίνο μία νέα συνάντηση κορυφής. Σε κάθε περίπτωση η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλία. Εμπεδώνεται πλέον και στο Βερολίνο η βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί η δέσμευση που είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου να παρουσιάσει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Με την εξέλιξη αυτή η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει και τις λεκτικές διατυπώσεις και μεταθέτει τη λήψη οιασδήποτε απόφασης στα τέλη Ιουνίου. Η διορία παρουσίασης της λίστας μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση της Αθήνας τον Απρίλιο ήταν μία «πολιτική απόφαση» είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Η «νομικά δεσμευτική ημερομηνία είναι τα τέλη Ιουνίου» πρόσθεσε. Δηλαδή, η εκπνοή και της τετράμηνης παράτασης του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα. Ετσι, στο αυριανό Eurogroup στη Ρίγα, το Βερολίνο δεν περιμένει τίποτα περισσότερο από μία «καταγραφή» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν συμπεριέλαβε την ελληνική κρίση στο ρίσκο για την πορεία της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Θα ήταν καλό να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους», είπε λακωνικά ο Γκάμπριελ, παρουσιάζοντας χθες την πρόγνωση για το τρέχον και το επόμενο έτος. Ωστόσο «το θέμα δεν είναι στο δικό μας χέρι, αλλά στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

O υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας έχει την πολυτέλεια να είναι συγκρατημένος στις θετικές προβλέψεις για τη χώρα του. Την ώρα που άλλοι συνάδελφοί του στην Ευρώπη αδημονούν και για το πιο μικρό δείγμα ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας τους, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατεβάζει ο ίδιος τις προσδοκίες των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, που προβλέπουν ανάπτυξη 2,1% για το τρέχον έτος και 1,8% για το επόμενο. Ο Γκάμπριελ θέλει να είναι από τη «σίγουρη μεριά», όπως είπε χθες, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο την εαρινή πρόγνωση για την πορεία της οικονομίας. Το υπουργείο του και η γερμανική κυβέρνηση περιμένουν 1,8% για τα δύο έτη 2015 και 2016. Ατμομηχανές της γερμανικής ανάπτυξης είναι η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και το φτηνό ευρώ που βοηθά τις εξαγωγές. Οι δύο από τους τρεις παράγοντες, πετρέλαιο και ευρώ, είναι εξωγενείς, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις από τα οικονομικά ινστιτούτα, είπε ο Γκάμπριελ.