Η ίδρυση του Ποταμιού και η μέχρι σήμερα πορεία του συνέβαλαν θετικά στην πολιτική ζωή του τόπου. Το Ποτάμι αποτελεί γνήσια φιλοευρωπαϊκή φωνή, προβάλλει την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και κυρίως εκφράζει το αίτημα ανανέωσης του φθαρμένου πολιτικού σκηνικού της Μεταπολίτευσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, Το Ποτάμι κατάφερε να καταγράψει ευπρεπή εκλογικά ποσοστά, έστω και εάν υπολείπονται των προσδοκιών του, και κατάφερε να συσπειρώσει αξιόλογα στελέχη από τον προοδευτικό χώρο.
Δεν κατάφερε όμως ακόμη να συγκροτήσει ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα με συλλογικές διαδικασίες που να ικανοποιεί το αίτημα του εκδημοκρατισμού των πολιτικών μας θεσμών. Αντίθετα, αποτελεί ένα καθαρόαιμο αρχηγικό κόμμα από τα πιο αρχηγικά του πολιτικού φάσματος. Ο αρχηγισμός, εκτός τού ό,τι αναπαράγει παλαιοκομματικά πρότυπα, εκτός τού ό,τι περιορίζει την εμβέλεια του κόμματος στα όρια της απήχησης του εκάστοτε αρχηγού, αποτρέπει τη συμμετοχή δυνάμεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς για τις οποίες η δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της εσωκομματικής, αποτελεί θεμελιώδη αξία.
Το μεγαλύτερο ωστόσο εμπόδιο για τη συσπείρωση των δυνάμεων αυτών στο Ποτάμι αποτελεί η μη ένταξή του στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Οσο Το Ποτάμι διατηρεί ίσες αποστάσεις από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, όσο ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συνομιλεί ισότιμα με τον κ. Σουλτς και με τον κ. Φέρχοφσταντ, όσο στο Ποτάμι θα συνυπάρχουν χωρίς ιδεολογικοπολιτική ώσμωση τα στελέχη της Δράσης με τα στελέχη των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη, όσο θα επιμένει τελικά να διατηρεί μια κεντρώα φυσιογνωμία, Το Ποτάμι δεν θα μπορεί να ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση ούτε θα μπορεί να αποτελέσει πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Και ασφαλώς, δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει την ανάγκη για έναν σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.
Γι’ αυτό άλλωστε, πολλοί από εμάς τους αμετανόητους σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουμε να προωθούμε διαδικασίες επανίδρυσης ώστε εντός του 2015 να οργανωθεί ένα ιδρυτικό συνέδριο με τη συμμετοχή των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Οταν αυτό επιτευχθεί, παρά τον πιθανό ανταγωνισμό που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια για ηγεμονία στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αρχών που θα πρέπει να πρυτανεύει δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε προνομιακές σχέσεις προγραμματικής συνεργασίας και πιθανής μελλοντικής σύγκλισης με Το Ποτάμι στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής προοπτικής.
Ο Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Ιατρικής, μέλος της συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτείας 2012