Το ενδιαφέρον γύρω από την Αμφίπολη μπορεί να έχει μειωθεί δραματικά, αραιά και πού στις παρέες να επανέρχεται με μια δόση γραφικότητας η ερώτηση που το φθινόπωρο βρισκόταν στα χείλη όλων –«ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης» –και οι επισκέπτες να είναι είδος προς εξαφάνιση στον λόφο Καστά.
Το brand name «Αμφίπολη» όμως και η δυναμική που δημιούργησε στον διεθνή Τύπο φαίνεται πως εξακολουθούν να πουλάνε. Και ο έμπειρος σε ανάλογα ζητήματα οίκος δημοπρασιών Sotheby’s δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εβγαλε στο σφυρί πριν από μία εβδομάδα έξι πήλινα ειδώλια του θεού Αττιδος –του έφηβου αγαπημένου της Κυβέλης, ο οποίος αυτοευνουχίστηκε για να γλιτώσει από τη ζήλεια της –που χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. δηλώνοντας ως σημείο προέλευσης την Αμφίπολη.
«Κάτι τέτοιο δεν τεκμαίρεται από πουθενά» έλεγε ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, επί τη ευκαιρία επαναπατρισμού της παρανόμως εξαχθείσας κεφαλής Ερμή που επρόκειτο να πωληθεί από τους Bohnams. Γεγονός που επιβεβαίωνε στο «Νσυν» και έμπειρος αρχαιολόγος, θεωρώντας ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν είναι χαρακτηριστικά της Αμφίπολης και άρα δεν υπάρχει λόγος σύνδεσής τους με την περιοχή.
Οι ειδικοί μπορεί να μη βρίσκουν λόγο να συνδέσουν τα ειδώλια του νεαρού θεού που απεικονίζεται ως βοσκός με φρυγικό καπέλο και κάπα και το ύψος τους κυμαίνεται από 13 έως 20 εκ. Το γεγονός, όμως, ότι πωλήθηκαν προς 8.750 δολάρια ίσως αποτελεί μια εξήγηση δεδομένου ότι επτά αναλόγου ύψους ειδώλια που χρονολογούνταν στον 3ο αι. π.Χ., χωρίς ακριβή προέλευση, άλλαξαν χέρια προ πενταετίας από τον Christie’s μόλις προς 4.750 δολάρια.
Στο μεταξύ, στον λόφο Καστά δεν προβλέπονται περαιτέρω ανασκαφικές εργασίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για την προστασία του μνημείου, που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί πριν από τον επόμενο χειμώνα ώστε να μην κινδυνεύσει από τις καιρικές συνθήκες και προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες.