Το σωματικό βάρος του παιδιού αποτελεί συχνά αντικείμενο αρνητικής ενασχόλησης τόσο του ίδιου όσο και των γονιώντου. Η ατμόσφαιρα καταντά αρνητική μέσα στην οικογένεια και είναι ιδιαίτερα έκδηλη κατά την διάρκεια των γευμάτων.
Οι κίνδυνοι πουκαραδοκούν σχετίζονται με το βάρος του παιδιού καθεαυτό αλλά και με τηνυπερβολική ενασχόληση των γονιών που δημιουργείυψηλό άγχος στο παιδί για την εικόνα του σώματός του. Από την άλλη, η αποφυγή αντιμετώπισης της αλήθειας μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην παχυσαρκία.
Πού βρίσκεται η χρυσή τομή και πώς μπορεί ο γονιός να προλάβει το κακό χωρίς να στιγματίσει το παιδί του; Δοκιμάστε τα εξής:
– Ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου. Ο δείκτης σωματικής μάζας του παιδιού θα σας κατατοπίσει για το αν βρίσκεται ή όχι στο εύρος του φυσιολογικού βάρους σε σχέση με την ηλικία του.
– Η διατροφή είναι οικογενειακή συμπεριφορά. Οι όποιες διατροφικές αλλαγές πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο μιας οικογενειακής τελετουργίας. Το παιδί δεν πρέπει να νιώθει ότι περιθωριοποιείται και στόχος δεν πρέπει να είναι τα κιλά καθεαυτά αλλά η επίτευξη της υγείας.
– Αποφύγετε την ψυχολογική υποτίμηση και τον στιγματισμό. Η πίστη ότι όσο πιο ωμά τα πούμε στο παιδί μας τόσο πιο πολύ θα το βοηθήσουμε να αδυνατίσει είναι πέρα για πέρα απατηλή. «Χοντρός», «λεπτός» κ.λπ. είναι απαγορευτικές λέξεις που στιγματίζουν αντί να βοηθούν. Ο στόχος είναι ο γονιός να ενισχύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού ώστε εκείνο να μάθει να σέβεται το σώμα του.
– Ενισχύστε την ιερή σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Η υγιεινή διατροφή αφορά όλη την οικογένεια – το ίδιο και η άσκηση, η οποία όταν παίρνει τη μορφή ψυχαγωγίας (π.χ. ομαδικά σπορ) είναι ιδιαίτερα θελκτική στα μικρά παιδιά. Η έννοια του μέτρου και όχι η αποφυγή ορισμένων τροφών είναι επίσης σημαντική, καθώς και το να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα.