Παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς και μάλιστα για πολυτελείς διακοπές η Ελλάδα, παρά τη δυσμενή οικονομική της κατάσταση. Δύο ελληνικά νησιά, η Μύκονος και η Κρήτη, φιγουράρουν μεταξύ των 15 δημοφιλέστερων προορισμών για πλούσιους επισκέπτες παγκοσμίως, δείγμα ότι ο τουρισμός απορροφά πρώτος και με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι άλλοι τομείς της οικονομίας τους κραδασμούς της κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Switchfly, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 20% των 15 δημοφιλέστερων προορισμών για πλούσιους επισκέπτες με βάση τις ημέρες παραμονής τους. Στο νούμερο 13 της λίστας βρίσκεται η Μύκονος με 8 και πλέον κατά μέσο όρο ημέρες παραμονής και στην αμέσως προηγούμενη θέση (12η) η Κρήτη με 9 και πλέον ημέρες παραμονής. Στην 4η θέση της λίστας, με βάση τις περισσότερες ημέρες παραμονής, εμφανίζεται η Αθήνα όπου, παρά τις συχνές, μαζικές διαδηλώσεις κατά τις λιτότητας, βρίσκεται μετά τη Σεούλ, το Ντουμπάι και το Μιλάνο.

«Κάθε χρόνο, τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν τις τουριστικές τάσεις» αναφέρει ο Daniel Farrar, διευθύνων σύμβουλος της Switchfly. «Φέτος βλέπουμε μια αύξηση στα ταξίδια προς την Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση της χώρας έχει κάνει τον τουρισμό πιο οικονομικό» εξήγησε.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ο τουρισμός πολυτελείας διαρκεί κατά μέσο όρο περισσότερο από μία εβδομάδα. Οσο για τον χρόνο παραμονής ποικίλλει, ξεκινά από τις 8,3 ημέρες στο Μαϊάμι της Φλόριδας και φτάνει μέχρι τις 13 ημέρες στη Σεούλ. Στην Ευρώπη βρίσκονται επτά από τους 15 δημοφιλέστερους προορισμούς, ενώ η Ασία έχει πέντε. Το Μαϊάμι είναι ο μοναδικός προορισμός πολυτελείας της Βόρειας Αμερικής, ενώ στη Νότια Αμερική είναι το Σάο Πάολο.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται γνωστή και για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με το προϊόν να εμπλουτίζεται με ειδικές μορφές, όπως ο ιατρικός τουρισμός, τα spa, τα yachting, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, ενώ υπάρχουν πλάνα για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών θερέτρων που θα σχεδιαστούν για να φιλοξενήσουν μια σειρά υψηλών υποδομών.

© Bloomberg News