Από το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης, μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων, με «μυθικές» ιδιότητες, θα…κοσμήσει τον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και φυσικά της Ελλάδας.
Αυτά τα πεφταστέρια, που δίνουν κάθε χρόνο την ίδια εποχή ραντεβού στο νυχτερινό ουρανό, είναι οι Περσείδες, και αντλούν το όνομά τους από την τοποθεσία από την οποία φαίνονται να προέρχονται, δηλαδή τον αστερισμό του Περσέα. Όμως, επειδή σε ότι αφορά την Ελλάδα, εμφανίζονται στον ουρανό περίπου κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, και άλλες φορές τυχαίνει να κλέβουν λίγο από τη δόξα της πανσελήνου, έχουν τη φήμη ότι πραγματοποιούν και όλες τις…ευχές.
Άλλωστε, σε αυτό συμβάλλει και η πλούσια πυκνότητά τους, καθώς εκτιμάται ότι μέσα σε μία ώρα, εμφανίζονται από 75 μέχρι και 150 τέτοια μετέωρα. Οι Περσείδες, όπως και άλλα πεφταστέρια, προέρχονται από τη σκόνη που έχουν αφήσει πίσω τους διάφοροι κομήτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ.
Όπως λέει στα ΝΕΑ ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, «στην περίπτωση της Βροχής των Περσίδων συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Έτσι καθώς η Γη τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή πεφταστέρι».