Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Ρίο ντε Ζανέιρο τον Αύγουστο του 2016 μια ευκαιρία για να βρει η Βραζιλία τη χαμένη της αυτοπεποίθηση; Ή το κόστος των 111 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προκαλέσει ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας; Είναι κάτι που θα φανεί. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εγκαταστάσεις που έχουν ολοκληρωθεί είναι ελάχιστες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το στάδιο του Μαρακανά όπου στις 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Αγώνων. Οι διοργανωτές υπόσχονται από την πλευρά τους ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα, μεταξύ των οποίων το ποδηλατοδρόμιο, το γήπεδο του χόκεϊ και το γήπεδο του γκολφ.

Οπως σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο, το στοίχημα για τη Βραζιλία δεν βρίσκεται στην ολοκλήρωση των υποδομών αλλά στη χρήση τους μετά τους Αγώνες. Ο Πέδρο Πάουλο Καρβάλιο, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, δεσμεύεται ότι στο Ρίο δεν θα μείνουν «λευκοί ελέφαντες» όπως συνέβη στην Ατλάντα, την Αθήνα και το Πεκίνο. Το γήπεδο του χάντμπολ, για παράδειγμα, θα αποσυναρμολογηθεί για να φτιαχτούν από τα κομμάτια του δύο σχολεία.

Η κοινή γνώμη δείχνει επιφυλακτική, καθώς αντίστοιχες δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί ενόψει των Παναμερικανικών Αγώνων και του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν τηρήθηκαν. Το 65% των κατοίκων του Ρίο, πάντως, δηλώνει αισιόδοξο για την επιτυχία της διεξαγωγής των Αγώνων.