To είπε ο γάλλος αρχιστράτηγος Φος στη Μάχη του Μάρνη το 1914. «Το κέντρο των δυνάμεών μου υποχωρεί, έχω εγκλωβιστεί, κατάσταση εξαιρετική – επιτίθεμαι!». Η πολιτική είναι πόλεμος, εξού και η φράση αυτή θα μπορούσε να απηχεί το πνεύμα του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός αντιμετώπιζε εδώ και ενάμιση μήνα την αποστασία της Αριστερής Πλατφόρμας στο κόμμα του και την ανοιχτή ανταρσία του Προεδρείου της Βουλής –με άλλα λόγια ήταν παγιδευμένος σε έναν διμέτωπο αγώνα. Είτε προκαλούσε Συνέδριο –έκτακτο ή διαρκές –του ΣΥΡΙΖΑ, είτε επιχειρούσε να διαβεί το κατώφλι του Κοινοβουλίου –ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης ή συγκαλώντας τα θερινά τμήματα –θα είχε να αντιμετωπίσει τον μηδενισμό των αντιπάλων του. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ήρεμος χθες –μάλλον γιατί θεωρεί την κατάσταση εξαιρετική! –και επέλεξε την επιθετική υπέρβαση. Δηλαδή τις πρόωρες εκλογές.

Θα ήταν προτιμότερο να είχε προηγηθεί μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος και να είχε αρχίσει η κουβέντα για το χρέος. Γι’ αυτό και ο Οκτώβριος επανερχόταν διαρκώς στις από Μαξίμου διαρροές για την επιθυμητή ημερομηνία για νέες κάλπες. Ωστόσο η κοινοβουλευτική και κομματική πολιορκία δεν άφηναν τέτοιο χρονικό περιθώριο. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε λοιπόν τον απεγκλωβισμό του. Αν όμως στον πόλεμο αρκούν καμιά φορά οι ιαχές, στις εκλογές χρειάζεται καθαρό και πειστικό μήνυμα. Ούτως ή άλλως, η μάχη θα δοθεί πλέον σε ανοιχτό πεδίο.